Prima pagina Doctorul plantelor Bolile fasolei

Mozaicul galben al fasolei - Phaseolus virus 2  syn. Marmor   manifestum

Se manifesta prin aparitia pe frunzele infestate a unor pete mici, rotunde, de culoare galbena, dispuse în special în apropierea nervurilor. La soiurile sensibile, zonele ingalbenite se extind pe toata suprafata frunzelor, dupa care acestea se usuca si cad. Plantele afectate sunt slab dezvoltate, pipernicite, cu tulpini puternic ramificate, având aspect de tufă. In unele cazuri, la plantele afectate de acest virus, apare si o necrozare a varfului de crestere, pastaile formate sunt de mici dimensiuni si cu boabe putine. In cultura virusul este transmis prin afide, picaturile de apa si prin resturile vegetale infectate.

 


mozaicul galben al fasolei 1  mozaicul galben al fasolei 2

Masuri de prevenire si combatere:

- folositi numai samanta sanatoasa, certificata
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- distrugerea resturilor vegetale in toamna

 

 

 

Mozaicul comun al fasolei Bean common mosaic virus

Pe frunzele plantelor infestate apar pete de culoare verde-deschis, mate in contrast cu zonele sanatoase care sunt lucioase. Plantele raman mici, au inflorire slaba si formeaza pastai deformate.

mozaicul comun al fasolei 1  mozaicul comun al fasolei 2

Masuri de prevenire si combatere:

- folositi numai samanta sanatoasa, certificata
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- in cazul aparitiei bolii in cultura, smulgeti si distrugeti plantele infestate
- distrugerea resturilor vegetale in toamna


 

Arsura comuna a fasolei - Xanthomonas canpestris pv. phaseoli

Dintre cele 4 bacterioze cunoscute la fasole (arsura comuna, arsura comuna fuscans, arsura aureolata si vestejirea bacteriana), produse de specii diferite de bacterii, cea mai raspandita este arsura comuna, care produce importante pagube calitative si cantitative in cultura.
Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare ale plantei, incepand chiar din momentul rasaririi si pana in momentul recoltarii semintelor (boabelor). La plantele abia rasarite din seminte infectate, se pot observa pete mici  circulare sau neregulate, de culoare brun-galbui cu aspect umed. Pe frunze apar pete colturoase, de culoare verde-galbui, iar in conditii de umiditate atmosferica ridicata pe suprafata acestora apare o secretie cleioasa.
Pe tulpini, arsura comuna a fasolei se manifesta prin aparitia unor dungi de culoare brun-roscata, urmata de uscarea si respectiv ruperea tulpinii. De la tulpina infectia se poate raspandi la pastai si ulterior la boabele din acestea. Ca urmare a infectarii, boabele raman mici, zbarcite si prezinta pete galbene care ulterior se brunifica.
Transmiterea bolii, pe durata vegetatiei este realizata prin intermediul picăturilor de ploaie, al vântului si al insectelor. De la un an la altul, bacteria rezistă în seminţe şi în resturile vegetale infectate.
arsura comuna a fasolei 1  arsura comuna a fasolei 2

Masuri de prevenire si combatere:

- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- folositi samanta sanatoasa, din culturi neinfestate
- tratarea chimica a semintelor inainte de insamantare, cu Criptodin
- tratamente chimice cu Captan, Champion 50 WP, Mancoben 60 PTS, Funguram OH 50, Curzate Plus T
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale
- cultivarea de soiuri rezistente




Antracnoza fasolei - Colletotrichum lindemuthianum

Antracnoza este una dintre cele mai raspandite si pagubitoare boli ale fasolei. Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare a fasolei, pe organele aeriene si  cateodată si pe radacini.
Primele simptome apar la plantele abia rasarite, pe ale caror cotiledoane apar pete mici de culoare inchisa, usor adancite in tesut. In aceasta faza pot fi atacate si radacinile, lucru care duce la uscarea plantei.
La plantele mature sunt atacate tulpinile, frunzele, pastaile si boabele. Pe tulpini apar pete mici, brune care la inceput sunt superficiale apoi se adancesc si formeaza dungi longitudinale, de culoare bruna. In dreptul acestor pete tulpinile se fring usor iar ramurile sii frunzele se ingalbenesc si se usuca.
Pe frunze, de-a lungul nervurilor apar pete rotunde sau alungite, de culoare brun-galbuie. Tesutul din dreptul petelor se usuca, iar frunza ramane gaurita. Pe pastai apar pete rotunde brun-roscate, adancite in tesut. De pe pastai infectia se raspandeste la boabe pe care apar pete brune sau cafenii, devin zbarcite si nu ajung la maturitate.
antracnoza fasolei 1  antracnoza fasolei 2

Masuri de prevenire si combatere:

- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- folositi samanta sanatoasa, din culturi neinfestate
- tratamente chimice cu Dithane, Mancozeb, Captadin
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale


 
 

Rugina fasolei - Uromyces appendiculatus

Rugina fasolei este o boala frecvent intalnita la fasolea de consum (Phaseolus vulgaris), fiind raspandita in special pe fasolea cultivata in zonele umede. Boala afecteaza toate organele aeriene ale plantei,dar predomină pe frunze.
Atacul se observa primavara devreme cand pe frunze apar pete galbene, vizibile pe ambele feţe ale frunzei. In dreptul petelor, pe fata superioara si inferioara a frunzelor, apar grupuri de fructificatii cu spori albi.
In lunile iunie-iulie pe frunze apar pete prafoase, de culoare brun-roscate. Mai tarziu, in luna august  pe frunze apar puncte negre,  prafoase care duc la uscarea rapida a frunzelor. Frunzele puternic atacate se rasucesc, se usuca si cad prematur, iar recolta de pastai sau boabe scade foarte mult.Infecţiile sunt favorizate de temperaturi moderate de 16 -18 °C şi de umiditate ridicată, de peste 95%.
rugina fasolei 1  rugina fasolei 2

Masuri de prevenire si combatere:

- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- tratamente chimice cu Maneb, Bayleton, Polyram, zeama bordeleza
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale



Fainarea fasolei - Erysiphe polygoni

Fainarea poate afecta toate partile aeriene ale plantei. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia pe fata superioara a frunzelor a unor pete de decolorate de culoare inchisa, care ulterior dezvolta o pasla fina, cenusiu albicioasa, prafoasa. Ulterior acestea se maresc, capata forme neregulate si acopera partial sau total suprafata frunzelor. In urma atacului frunzele se ingalbenesc si se usuca in totalitate.
Factorii favorizanti pentru aparitia fainarii sunt temperatura cuprinsa intre 18ºC si 21ºC si umiditatea relativa a aerului de 65%.
fainarea fasolei 1  fainarea fasolei 2

Masuri de prevenire si combatere:

- folositi numai samanta sanatoasa
- la sfarsitul ciclului de cultura,resturile de plante se aduna si se ard
- se recomanda cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica

- tratamente chimice cu: Topsin M 70 WP, Aliette 80 WP, Dithane M45, Tilt 250 EC, Topas 100 EC.

 



Articole din aceeasi categorie
Romanian English French German Italian Spanish
Banner
Banner
TeamDeals

Like banner