e-gradinarit.ro
Bolile cepei si usturoiului

Bolile cepei si usturoiului

Bolile cepei si usturoiului, tratamente boli ceapa si usturoi si masuri de prevenire.

Mana cepei (Peronospora destructor)

Mana cepei este considerata una dintre cele mai raspandite si pagubitoare boli care poate afecta culturile de ceapa si usturoi. Pierderile de recolta pot depasi 60%, in anii cu precipitatii abundente, iar in solele netratate atacul poate compromite in totalitate cultura.
Boala ataca frunzele, tijele florale si bulbii, in toate fazele de dezvoltare. Primele simptome ale bolii apar pe frunze, sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis pana la galbui, pe care se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Tesuturile atacate se inmoaie, frunza se usuca sau se asterne pe sol si putrezeste. Ca urmare a acestui fapt, bulbii nu se mai dezvolta, raman mici si au consistenta slaba, se inmoaie si putrezesc pe durata depozitarii. Pe tijele florale, boala se manifesta asemanator ca pe frunze, dar petele sunt de dimensiuni mai mari.
Conditiile optime pentru aparitia infectiei sunt: umiditatea mare pe durata a cel putin 10 ore si temperaturi intre 12-18°C. Pe vreme calda (30°C) si uscata, boala isi opreste dezvoltarea, leziunile se usuca, fructificatiile ciupercii pier, insa riscul de infectie ramane.
Transmiterea bolii de la un an la altul se realizeaza prin resturile vegetale si bulbii infectati.

mana cepei 1  mana cepei 2

Masuri de prevenire si combatere:
– distrugerea resturilor vegetale din cultura anterioara;
– bulbii recoltati se usuca bine inainte de depozitare;
– folositi pentru insamantare numai seminte si bulbi sanatosi sau dezinfectati;
– nu cultivati ceapa, usturoi sau alte specii inrudite (fam. Allium) pe acelasi teren mai devreme de 3-4 ani;
– tratamente in timpul perioadei de vegetatie cu Bravo, Ridomil gold, Ortiva, Dithane, Zineb. Stropirile se repeta la 10 zile timp de 4-8 saptamani.

Ingalbenirea si piticirea cepei si a usturoiului (Onion yellow dwarf virus)

Primele simptome ale bolii apar la plantele de ceapa si usturoi tinere, incepand cu frunzele de la baza, care se aplatizeaza, prezinta dungi de culoare galbena iar in final se ingalbenesc complet. Frunzele atacate se se culca la pamant iar bulbii raman subdimensionati. Virusul se transmite in cultura prin afide, iar de la un an la altul prin bulbi. Virusul nu se transmite prin seminte, dar semintele recoltate de la plantele infestate sunt de o proasta calitate. Boala ataca culturile de ceapa, usturoi, ceapa esalota si ceapa ornamentala.

piticirea cepei si usturoiului 1  piticirea cepei si usturoiului 2

Masuri de prevenire si combatere:
– tratamente cu insecticide pentru distrugerea afidelor;
– plantati numai bulbi sanatosi;
– eliminarea imediata din cultura a plantelor care prezinta simptomele infectarii;
– nu exista un tratament chimic pentru aceasta boala.

Putregaiul cenusiu al cepei (Botrytis alli )

Putregaiul cenusiu este o boala produsa de ciuperca Botrytis alli, fiind larg raspandita in culturile de ceapa si usturoi, atat in camp, cat mai ales la bulbii depozitati. In momentul infestarii, pe frunze apar pete mici (1-3mm), albe, dispuse spre varf. La atac intens frunzele se usuca. Spre sfarsitul vegetatiei, atacul apare la colet, care se inmoaie si putrezeste, ducand adesea la uscarea prematura a partii aeriene a plantelor. La bulbi, infectia poate sa apara in camp (inmuierea varfului), iar mai frecvent in cursul depozitarii. Pe foile bulbilor apar pete galbui, care ulterior formeaza un mucegai brun-cenusiu. La inceput acest mucegai poate fi mascat, dezvoltandu-se sub foile uscate ale bulbului, dar apoi devine vizibil la exterior si poate curpinde treptat tot bulbul.
La culturile din camp, boala este favorizata de umiditatea ridicata, vremea noroasa si calda. In spatiile pentru depozitare temperatura ridicata, aerisirea insuficienta, umezeala, pastrarea in strat gros a bulbilor insuficient uscati favorizeaza aparitia agentului patogen.

putregaiul cenusiu al cepei 1  putregaiul cenusiu al cepei 2

Masuri de prevenire si combatere:
– distrugerea resturilor vegetale din cultura anterioara;
– bulbii recoltati se usuca pe durata a minim 10 zile inainte de depozitare;
– depozitarea in spatii corespunzatoare;
– tratamente in timpul perioadei de vegetatie cu Bravo sau Mancozeb.

Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa (Erwinia carotovora pv. Carotovora)

Aceasta boala este declansata de bacteria Erwinia carotovora pv. Carotovora, care poate produce pagube importante la culturile din camp, dar mai ales la bulbii depozitati. In camp boala se poate dezvolta inainte de recoltare, dupa o perioada de timp ploioasa. La plantele atacate, tulpinile se dezvolta slab iar la baza lor apare un putregai umed. Transmiterea bolii in cultura se realizeaza prin resturile vegetale si solul infectat de la culturile anterioare, prin stropii de ploaie sau de irigare, insecte, rani produse bulbilor cu ocazia transplantarii sau a lucrarilor mecanice efectuate pe parcursul perioadei de vegetatie.
La bulbii destinati depozitarii, atacul bacteriei se manifesta prin aparitia in partea superioara a unui putregai umed, de culoare galbena, maronie sau gri. Pe masura ce acesta se dezvolta, bulbul isi schimba culaorea, emana un miros neplacut iar prin stoarcere va elimina un lichid gros urat mirositor.

putregaiul bacterian 1  putregaiul bacterian 2

Masuri de prevenire si combatere:
– evitati irigarea prin asperisune a culturii de ceapa;
– tratamente cu fungicide pe baza de cupru imediat dupa aparitia bolii;
– lasati bulbii sa se usuce bine inainte de depozitare;
– depozitarea in spatii bine ventilate si umiditate scazuta a aerului;
– nu cultivati ceapa pe acelasi teren mai devreme de 3-4 ani;
– adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare.

Putregaiul alb al cepei si usturoiului (Sclerotium cepivorum)

Aceasta boala afecteaza majoritatea speciilor din genul allium iar in anii ploiosi si calzi, poate produce pagube care ating chiar 70% din recolta. Putregaiul alb afecteaza frunzele si bulbii plantelor iar primele simptome ale bolii se observa numai dupa ce infectia este bine stabilita in planta. In primaverile umede, in lunile martie-aprilie, la plantele infectate frunzele se ingalbenesc, se ofilesc, se culca la pamant si in cele din urma se usuca. In stadiile avansate ale bolii, bulbii sunt si ei atacati, devin moi si putrezesc. La radacini si la baza bulbilor se dezvolta un miceliu alb, pufos in care se formeaza scleroti negri, sferici masurand mai putin de 1 mm in diametru. Dupa infectare, putrezirea bulbilor continua si in spatiile de depozitare.
De la un an la altul, micoza se transmite prin sol cu ajutorul unor scleroti negri, care rezista timp de 5-6 ani, chiar si fara existenta unor plante gazda. In perioada de vegetatie boala se poate transmite in cultura prin intermediul apei de irigatie sau prin uneltele de gradinarit in momentul efectuarii lucrarilor de intretinere. Plantele aflate in soluri reci si umede sunt mai sensibile la atac, intrucat sclerotii germineaza in conditii de umezeala. Temperatura este de asemenea un factor cheie in dezvoltarea bolii, sclerotii prezentand activitate intre 4-35°C, cu un optim termic intre 14-20°C. La temperaturi de peste 35°C, ciuperca este distrusa.

putregaiul alb al cepei si usturoiului 1  putregaiul alb al cepei si usturoiului 2

Masuri de prevenire si combatere:
– nu cultivati ceapa pe acelasi teren mai devreme de 5-6 ani;
– eliminarea imediata din cutura a plantelor infectate;
– curatati bine uneltele de gradianrit dupa folosire;
– folositi numai bulbi sanatosi pentru plantare;
– tratarea bulbilor inainte de insamantare cu Ronilan 50 DF sau Rovral 500 WP;
– dezinfectarea solului cu Cloropicrina, Dazomet, Bromura de metil sau Ronilan 50 DF;
– adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare.

Rugina cepei si a usturoiului (Puccinia allii)

Aceasta micoza este cauzată de ciuperca Puccinia allii si afecteaza culturile de ceapa si usturoi in special pe solurile bogate in azot si cu un nivel scazut de potasiu. Simptomele initiale constau in aparitia pe frunze a unor pete mici de 1-2 mm diametru, de forma neregulata, de culoare  cafeniu deschis sau alba. Ulterior aceste pete se maresc la 3-5 mm diametru si dezvolta pustule tipice bolii, de culoare portocaliu-deschis. De obicei, rugina apare mai intai pe frunzele mai in varsta si ulterior se extinde si la frunzele mai tinere. Atacul sever al ruginei duce la uscarea frunzelor, piticirea plantelor si a bulbilor. Plantele afectate pot produce culturi comestibile, dar calitatea si randamentul recoltei vor fi mult diminuate.
Agentul patogen este activ între temperaturi de 10-24 ° C, iar conditiile optime de infectie sunt de 15°C si umiditate relativa a aerului de 100% timp de minim 4 ore. Transmiterea de la un an la altul a ciupercii nu se face prin sol, ci doar prin resturile vegetale ale plantelor infectate.

rugina cepei si a usturoiului 1  rugina cepei si a usturoiului 2

Masuri de prevenire si combatere:
– evitati folosirea excesiva a ingrasamintelor pe baza de azot;
– eliminarea imediata din cultura a plantelor care prezinta simptomele infectarii;
– tratamente cu fungicide pe baza de morfolina – Acrobat MZ 69 WP;
– nu plantati pe acelasi loc 2 ani consecutiv ceapa sau usturoi;
– adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare.

Articole din aceeași categorie