e-gradinarit.ro
daunatorii tomatelor

Daunatorii tomatelor

Daunatorii tomatelor

Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) este un daunator polifag (ataca toate legumele) care produce pagube mari atat in rasadnite, sere si solarii cat si in camp. Manifesta preferinte pentru culturile de tomate, vinete, varza, conopida si ardei. Daunatorul cauzeaza pagube atat in momentul semanatului, prin dislocarea semintelor, precum si in momentul repicarii sau transplantarii rasadului, prin distrugerea radacinilor si sectionarea tulpinilor. Coropisnita are corpul alungit, de 3-5 cm lungime, de culoare maro inchis in partea superioara si maro mai deschis inferioara. Deasupra gatului are o platosa intarita iar picioarele anterioare sunt dezvoltate in forma de lopeti, pentru a ajuta la sapat. Are doua perechi de aripi, cu nervuri bine evidentiate, folosite de adulti in timpul zborului. Coropisnitele sunt active in mare parte din an, iar pe timpul iernii hiberneaza.

coropisnita 1  coropisnita 2

Masuri de prevenire si combatere:
– efectuarea de araturi adanci si prasile repetate pentru distrugerea galeriilor;
– odata cu semanatul semintelor sau plantatul rasadurilor se incorporeaza in sol granule de Sintorgrill Forte, Mesurol 2RB sau Gryllosin 5G.

Limaxul (Agriolimax agrestis) este un melc fara cochilie, care atinge la maturitate lungimea de 40-60 mm. Corpul este lunguiet, ingustat posterior, de culoare cenusiu deschis pana la cenusiu inchis, brazdat in functie de specie de numeroase dungi sau pete negricioase. Este un daunator polifag, nocturn, sensibil la mediile uscate, ziua retragandu-se in sol pentru a se apara de uscaciune. In zilele ploioase si racoroase, pot aparea chiar si pe timpul zilei. In timpul deplasarii, lasa in urma o dara de secretie vascoasa de culoare alba.

limaxul 1  limaxul 2

Masuri de prevenire si combatere:
– respectati distantele de plantare recomandate pentru culturile de legume, pentru a se asigura o ventilatie adecvata;
– toamna, efectuati o aratura adanca pentru a scoate la suprafata limaxii pregatiti pentru iernare;
– plantati intercalat intre randurile de legume cateva fire de ceapa. Se considera ca mirosul cepei este un repelent si de asemenea poate masca mirosul legumelor care pot fi atacate de limaxi;
– aplicati pe sol, in zonele unde au aparut limaxii, Mesurol 4G sau Optimol 4G.

Paduchele verde al solanaceelor (Macrosiphon euforbiae) cunoscut si sub denumirea de „Afide” , este o specie polifaga care ataca numeroase plante cultivate si spontane, avand o preferinta pentru tomate si vinete. Culoarea afidelor lor variaza in functie de specie de la rosu, maro, verde, galben sau negru.
Larvele si adultii colonizeaza partea inferioara a frunzelor si florile, unde formeaza colonii. Frunzele atacate se gofreaza, se ingalbenesc si se usuca. Florile atacate se usuca. La atacuri puternice, plantele tinere se ofilesc si mor iar plantele adulte stagneaza in crestere si dau productii scazute.
Afidele secreta un fluid lipicios, care cu timpul capata culoarea neagrasi poate favoriza aparitia infectiilor fungice. De asemenea afidele sunt principalul vector in transmiterea virusurilor la plante.

afide 1  afide 2

Masuri de prevenire si combatere:
– daca gradul de infestare este foarte ridicat, taiati si aruncati partile infestate. Chiar daca aceasta operatie nu va duce la eliminarea completa a afidelor din cultura, in mod sigur va incetini raspandirea acestora;
– tratamente chimice cu urmatoarele insecticide: Decis 2,5 EC, Actara 25 WG, Mospilan 20 SG.

Tripsul tutunului (Thrips tabaci) este o specie polifaga care ataca numeroase specii de legume cultivate in camp, rasadnite, sere si solarii. Produce pagube mari la castraveti, tomate, ardei, vinete, ceapa, cartof si tutun. La inceputul lunii aprilie, cand temperatura depaseste 10°C, adultii si larvele colonizeaza partea inferioara a frunzelor, varfurile vegetative si florile, de unde prin intepare sug seva din tesuturi.
Ca urmare a atacului, pe frunze apar pete galben cenusii care ulterior necrozeaza. Frunzele atacate se ingalbenesc si se usuca. Atunci cand atacul este sever, aceste pete ocupa suprafete importante pe frunza, planta nu mai poate realiza fotosinteza in mod corespunzator si drept urmare se va usca.  Pe flori, atacul se manifesta prin nedeschiderea bobocilor. Tripsul tutunului este de asemena un vector in transmiterea unor boli si virusuri.

tripsul tutunului 1  tripsul tutunului 2

Masuri de prevenire si combatere:
– adunarea si distrugerea resturilor vegetale in toamna, sub care tripsul gaseste conditii bune pentru iernare;
– asolament rational al culturilor in vederea eliminarii focarelor de infectie;<
– tratamente chimice cu Decarzol 50 SP, Talstar 10 EC, Actara 25 WG, Confidor Energy.

Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) este unul dintre cei mai importanti daunatori ai legumelor din familia Solanacee (cartof, tomate, vinete). In stadiul de adult, gandacul de Colorado are aprox. 8-12 mm lungime si se recunoaste cu usurinta dupa cele 10 dungi negre, desenate de-a lungul aripilor chitinoase de culoare galbena-portocalie. Larvele, in momentul maxim al dezvoltarii, pot atinge o lungime de 15 mm, avand culoarea portocalie pana la rosu, cu mici pete de culaore neagra pe partile laterale. Durata de timp in care larva ajunge la faza de maturitate se situeaza intre 12 -20 de zile. Gandacul de Colorado, ierneaza ca adult in sol, la adancimi de 10-30 de cm si revine la suprafata solului in momentul in care temperaturile medii zilnice ating 14°C.
In stadiul de larva si adult, gandacul de Colorado, afecteaza partile aeriene ale plantei, avand o preferinta pentru frunze. Acestea rod frunzele de la exterior spre interior, lasand intacte nervurile.

gandacul de colorado 1  gandacul de colorado 2

Masuri de prevenire si combatere:
– efectuati araturi adanci in toamna, pentru a scoate adultii care hiberneaza la suprafata;
– imediat dupa aparitie larvele si adultii pot fi culesi manual si distrusi;
– tratamente chimice cu Decis 25 WG, Actara 25WG, Calypso 480SC. Este indicat, ca tratamentele sa se realizeze pe cat posibil in stadiul de larva al gandacului, intrucat gradul de eficienta al combaterii este mult  mai ridicat in aceasta faza.

Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus) este un daunator polifag care ataca un numar important de plante legumicole (ardei gras, tomate, vinete fasole), avand preferinta pentru tomate si ardei gras. In conditiile climatice ale tarii noastre, acest daunator se dezvolta numai in spatiile protejate (sere si solarii). In conditii optime, acest daunator poate avea intre 18 si 20 de generatii pe an. Depistarea infestarii cu acarianul lat este imposibila fara utilizarea uui microscop. Raspandirea acarianulul lat in cultura are loc prin migratie, atunci cand plantele se ating intre ele, sau prin intermediul afidelor inaripate sau al musculitei albe de sera.
Adultii si larvele colonizeaza toate organele plantei (lastari, boboci florali, fructe), indeosebi partea inferioara a frunzelor, unde se hranesc prin inteparea si sugerea sucului celular. Simptomele atacului sunt reprezentate de aparitia unor decolorari galben verzui ale frunzelor, depigmentarea, brunificatrea si rasucirea acestora. Plantele atacate stagneaza in crestere iar cu timpul se usuca.

<acarianul lat 1  acarianul lat 2

Masuri de prevenire si combatere:
– mentinerea unei bune stari de igiena fitosanitara in sere si solarii;
– folositi pentru infiintarea culturii doar rasaduri neinfestate cu acarieni;
– eliminati din cultura si distrugeti imediat plantele la care se observa simptome ale infestarii cu acarieni;
– tratamente chimice cu Omite 570 EW, Vertimec EC, Talstar 10 EC, Envidor 240 SC.

Acarianul rosu comun (Tetranychus urticae) este un daunator polifag, care in rasadnite, sere si solarii ataca culturile de tomate, ardei, vinete, castraveti si fasole. In camp, daunatorul ataca cu preponderenta culturile de vinete si castraveti si mai rar tomatele, ardeii si fasolea. Femela are corpul rotund, 0,35-0,53 mm, de culoare variabila de la verde, brun sau galben pana la rosu inchis.Pe partea dorsala prezinta mai multi perisori. Masculul are un corp usor alungit, de 0,20-0,35 mm si culoare galben-spre rosu. Ierneaza sub resturile vegetale ramase in camp si ies din hibernare primavara, cand temperatruile medii zilnice depasesc 10 C. Adultii si larvele colonizeaza partea inferioara a frunzelor,  unde  prin inteparea tesuturilor absorb sucul celular din acestea. Frunzele atacate prezinta mici pete de culoare alb-cenusiu, iar ulterior se inchid la culoare si se usuca. La atacuri puternice,frunzele se usuca treptat si cad,iar plantele nu mai fructifica normal si dau productii scazute. Pe partea inferioara a frunzelor, acarianul rosu tese o panza de paianjen foarte fina.

acarianul rosu 1  acarianul rosu 2

Masuri de prevenire si combatere:
– dezinsectia rasadnitelor, serelor si solariilor inainte de semanat;
– adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare;
– realizarea unei araturi adanci in toamna;<
– combatere chimica cu Vertimec 1,8 EC, Demitan 200 SC, Nissorun 10 WP, Omite 570 EW.

Musca miniera (Liriomyza trifolii) este frecvent intalnita in sere si solarii, iar in camp apare cu totul accidental. Ataca numeroase plante legumicole precum tomate, vinete, castraveti, salata, ardei si  pepeni galbeni. Este un daunator care produce pagube doar in stadiul de larva. Larvele rod in frunze numeroase galerii in forma de serpentina. Ca urmare a acestui fapt, frunzele se usuca si cad.

musca miniera 1  musca miniera 2

Masuri de prevenire si combatere:
– dezinsectia serelor si solariilor inainte de semanat;<
– adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in sere si solarii dupa recoltare;
– tratamente chimice cu Vertimec 1,8 EC, Confidor Energy, Talstar 10 EC.

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) se intalneste in special in sere si solarii unde ataca rasadurile si culturile de tomate, vinete, ardei si castraveti. Pe durata verilor foarte calduroase poate aparea si in culturile din camp.
Adultii si larvele colonizeaza frunzele si lastarii, din care din care se hranesc cu suc celular. In urma atacului, frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad iar plante se opreste din dezvoltare si ulterior se ofileste. Partile atacate se pot imbolnavi de boli fungice, favorizate de depunerea pe frunze a dejectiilor musculitelor.

musculita alba de sera 1  musculita alba de sera 2

Masuri de prevenire si combatere:
– dezinsectia serelor si a solariilor inainte de semanat;
– tratamente chimice cu Actara 25 WG, Decis 25 Wg, Confidor 20 SL, Mospilan 20 SP, Talstar 10 EC.

Nematodul galicol al radacinilor (Meloidogyne incognita) este considerat cel mai periculos daunator polifag al culturilor legumicole din sere si solarii. Produce pagube in culturile de tomate, vinete, ardei si mai rar la castarveti si salata. Dezvoltarea acestui nematod are loc in conditii de temperatura ridicata, motiv pentru care in tara noastra nu se poate dezvolta in camp deschis, ci doar in spatii protejate. Ierneaza in interiorul radacinilor diferitelor plante sau direct in sol.
Infestarea plantelor se face imediat dupa plantarea rasadurilor, iar aparitia galelor pe radacini poate fi observata dupa 3-4 saptamani. Simptomele de infestare sunt reprezentate de ofilirea frunzelor si stagnarea in crestere, urmata de uscarea plantei de la varf spre baza.

nematodul galicol 1  nematodul galicol 2

Masuri de prevenire si combatere:
– cultivarea soiurilor si hibrizilor rezistenti la atacul nematodului;<
– folosirea de rasaduri neinfestate cu nematozi;
– indepartarea din cultura si distrugerea plantelor infestate;
– dezinsectia solului din sere si solarii;
– tratamente chimice cu Basamid granule, Nemathorin 10 G, Vydate 10 G,

Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera) este ospecie polifaga care ataca numeroase specii de plante cultivate si spontane. Dintre legume, ataca tomatele, ardeii, fasolea, vinetele, si bamele. Atacul este prezenta in spatii protejate, iar din a doua jumatate a verii si in camp. In primele faze, larvele de dezvolta pe aparatul foliar al plantei, apoi rod galerii si patrund in pulpa frunzelor unde se hranesc cu semintele. Galeriile astfel produse pot deveni locul de infestare cu diverse ciuperci care duc la putrezirea fructelor.

omida fructificatiilor 1  omida fructificatiilor 2

Masuri de prevenire si combatere:
– indepartarea din cultura a plantelor atacate;<
– tratamente chimice cu Decis 2,5 EC, Confidor energy, Talstar 10 EC.

Articole din aceeași categorie