e-gradinarit.ro
Armurariul

Armurariul

Armurariul (Silybum marianum)

Armurariul este o planta ierboasa rezistenta, cu frunze lucioase si zimtate care se termina cu spini, care la noi in tara se gaseste numai in cultura. Florile de culoare rosie-violacee, sunt formate din sute de petale care incoroneaza varful tulpinii in timpul verii.

Parti utilizate
Frunzele si semintele. Frunzele se culeg la sfarsitul verii, se usuca si se folosesc pentru prepararea de infuzii. Semintele se recolteaza toamna, se usuca si se folsoesc in prepararea de pulberi si tincturi.

Compozitia chimica
Semintele de armurariu contin silimarina, un complex format din silibina, sili-dianina si silandrina. Mai contin aminoacizi, lipide si proteine. Frunzele contin flavonoide care sunt anti-oxidante cu efect benefic asupra circulatiei sanguine.

Recomadari medicinale
Seminţele de armurariu sunt bogate în silimarină având un efect protector asupra ficatului şi vezicii biliare. Frunzele au un efect puternic antioxidant si ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange.

Administrare
Folosirea sub forma de infuzie din frunze este cea mai putin efectiva, deoarece flavonoidele se degradeaza puternic in contact cu apa fiarta si isi pierd efectul antioxidant. Se beau 3 cani pe zi, inainte de mese. Pulberea de armurariu, se obtine prin macinarea cu rasnita a semintelor si a frunzelor. Pulberea se poate pastra la frigider intr-un borcan inchis ermetic, pentru maxim 24 h, dupa acest termen pulberea devine hepatotoxica din cauza fenomenelor de oxidare. Se ia o lingurita de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tinctura, obtinuta prin macerarea timp de 2 sapatamani, a 20 linguri de pulbere in 500 ml de alcool de 70°. Se pun 20 de picaturi de tinctura la un pahar cu apa si se bea de 3 ori pe zi inainte de masa.

armurariu 2  armurariu 3

Contraindicatii
Armurariul se va folosi cu precautie la cei care sufera de hipertensiune arteriala, precum si la femeile gravide sau care alapteaza. Armurariul poate provoca reactii alergice persoanelor sensibile.

Articole din aceeași categorie