e-gradinarit.ro
Castanul comestibil

Castanul comestibil

Castanul comestibil (Castanea sativa)

Castanul comestibil este un arbore foios, cu o radacina ramuroasa tulpina dreapta, cilindrică, de dimensiuni mari, atingand frecvent inaltimea de 20–35m, cu un trunchi care la maturitate poate atinge adesea 2m in diametru. Frunzele sunt lungi, lanceolate, spinos-dintate pe margini, cu nervura proeminenta si pot atinge intre 16–28 cm lungime şi 5–9 cm latime. Castanul comestibil infloreste in iunie-iulie si este una din speciile de plante ce are flori monosexuate situate pe aceeasi planta, dar separate. Florile de ambele sexe sunt dispuse pe două nivele diferite, cele masculine în partea superioara a plantei, iar cele feminine in partea sa inferioara. Ambele tipuri de flori sunt erecte, masurand între 10 şi 20 cm lungime, semanand cu niste lumanari si avand un miros puternic, tipic. Longevitatea castanului depaseste cu usurinta 1000 de ani. Arborii batrani de peste 100 de ani sunt de multe ori scorburosi.

Parti utilizate
In scop terapeutic, de la castanul comestibil se recolteaza coaja, florile, frunzele si semintele.

Compozitia chimica
Frunzele contin taninuri care dupa hidroliza dau acid elagic si glucoza si mici cantitati de cvercetina, acid cumaric, camferol, acid cafeic, acid dihidrodigalic, vitamina E, saruri de magneziu si fosfor. Taninurile de natura catehica sint prezente in scoarta, lemn, muguri, frunze si fructe. In scoarta este prezent si hamamelitaninul, iar in lemn castalgina, castalina, vescalgina, vescalina, un acid si un alcool triterpenic. Fructele au o compozitie asemanatoare graului si sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C. Acestea contin de asemenea protide, lipide, hidraţi dc carbon, săruri de potasiu in cantităţi apreciabile, fier, magneziu, mangan, cupru, zinc, cantităţi mici de sodiu, calciu, vitaminele Bl şi B2 si cantităţi apreciabile de vitamina C.

Recomadari medicinale
Extractul apos din frunze, extractul fluid si tinctura au actiune sedativa asupra centrilor respiratori, in special asupra centrului tusei. Frunzele castanului comestibil dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si de ceea sunt folosite pentru tratarea bronsitele. Fructele de castan consumate coapte sau fierte, au proprietati bacteriostatice, antianemice si remineralizante si actioneaza ca tonic muscular, nervos si venos.. Scoarţa, datorită conţinutului ridicat de tanin, se recomandă în diaree. Folosita ca infuzie, scoarta de castan are proprietatea de a scadea temperatura. Decoctul de castane se foloseşte pentru tratarea degeraturilor prin aplicarea de comprese si bai locale.

Administrare
Sub forma de infuzie din frunze, o lingură la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi. Tinctura din frunze 20% în alcool de 70°, câte 25-50 picături de 3 ori pe zi. Decoct din scoarta mărunţită, o lingură la o cană cu apă sub formă de decoct.

castan comestibil 2  castan comestibil 3

Contraindicatii
Consumul castanelor comestibile, nu este recomandat persoanelor diabetice si celor obeze.

Articole din aceeași categorie