e-gradinarit.ro
Castanul salbatic

Castanul salbatic

Castanul salbatic (Aesculus hippocastanum)

Castanul salbatic este un arbore din familia Sapindaceae de dimensiuni destul de mari, putând atinge o inaltime de pana la 40 m si un diametru de 80 cm. Frunzele sale sunt compuse din cate 5 frunze mai mici, de pana la 7 cm fiecare. Fructul sau este o capsula tepoasa de culoare verzuie, de dimensiuni relativ reduse. Florile formeaza inflorescente mari asezate la varful ramurilor, de culoare alba, cu pete galbene care mai tarziu devin rosii. Castanul infloreste in lunile aprilie-mai. Preferă o clima temperata, cu ierni blande si veri racoroase, fiind prezent in special in zonele montane si cu climat oceanic.

Parti utilizate
De la castanul salbatic, se utilizeaza scoarta, florile, si castanele. Scoarta se curata primavara, numai de pe ramurile tinere de 2-5 ani. Florile se culeg cand jumatate din inflorescente sunt inflorite. Se taie intreaga inflorescenta, apoi florile se ciupesc de pe codite. Castanele se recolteaza in septembrie si octombrie, cand se coc. Castanele, florile si scoarta se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi si extrate uscate sau solubile, dar numai in industria de profil.

Fructele castanului salbatic sunt toxice.

Compozitia chimica
Castanele contin o saponina cunoscuta sub numele de aescina, care contracta vasele de sange, actionand impotriva edemelor si a inflamatiei. Ele contin si flavonoide si tanini. Scoarta este bogata in cumarine, mai ales aesculetina, care are proprietati similare cu cele ale vitaminei P. Florile sunt bogate în derivaţi flavonici (cvercitrină ).

Recomadari medicinale
Castanul salbatic este un tratament eficient pentru afectiunile venoase si capilarele fragile. De asemenea castanul salbatic este un bun remediu pentru  hemoroizi, vene varicoase si insuficienta venoasa cronica. Aescina are proprietaţi antiinflamatoare. Pe de alta parte, trebuie sa mentionam ca această substanta este necrozanta in aplicatii externe, iritanta pentru tractul digestiv si toxica pe cale intravenoasa. Scoarta are proprietati astringente si actiune de tipul vitaminei P.
Nici una dintre materiile prime furnizate de castanul salbatic nu se va intrebuinta decat sub forma de produse farmaceutice standardizate, la recomandarea medicului.

Administrare
Din flori (numai din cele albe, nu si din cele rosii), din scoarta si din fructe se prepara diferite produse farmaceutice: unguente, tincturi, tablete, capsule, dar numai în industria de profil.

castanul salbatic 2  castanul salbatic 3

Contraindicatii
Preparatele fitoterapeutice, verificate ştiinţific, nu prezintă contraindicaţii, exceptand perioada de sarcină şi alăptare. A nu se administra copiilor. Folosirea externa a plantei poate provoca, in unele cazuri, reactii alergice. Consumul de castane salbatice, provoaca intoxicatie, in special la copii.

0 altă specie de castan sălbatic este Aesculus pavia L., ale cărei flori au culoarea roşie. Este o specie ornamentală , iar fructele acestui castan sunt puternic toxice din cauza conţinutului în acid cianhidrinic. Se recunoaşte după peretele fructului lipsit de ţepi faţă de cel al castanului sălbatic cu flori albe.

Articole din aceeași categorie