e-gradinarit.ro
Catina

Catina

Catina (Hippophae rhamnoides)

Catina este un arbust fructifer, foarte ramificat, spinos, cu frunze cazatoare, care poate atinge inaltimi de pana la 5 m. Arbustul de catina are frunze inguste, lungi, de culoare cenusie-argintie, stralucitoare pe fata si mate pe spate (se aseamana cu frunzele de salcie). Planta creste pana la 2-5 m, are scoarta brun-inchis care se transforma in ritidon brazdat. Florile sunt mici, galben-ruginii, apar primavara (martie-aprilie) inaintea frunzelor, si sunt de 2 feluri: florile mascul sunt grupate în inflorescenţe globulare, iar cele femela în raceme. Florile femela dezvolta un fructe cu diametrul de 6-8 mm, ovoide, cărnoase, de culoare portocalie, cu un sâmbure foarte tare. Catina, se gaseste la noi in tara in flora spontana, dezvoltandu-se bine in prundisuri si in zone apropiate de ape.

Parti utilizate
Fructele bogate in vitamine, sunt considerate o polivitamina naturala.

Compozitia chimica
Cantitatea de vitamina C continuta de fructele de catina este de 200-600 mg/100 de g. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Fructele de catina mai contin: zaharuri, acizi organici, pectine, polifenoli şi tananţi, flavonoide, celuloză, proteine, beta-caroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov ), amino acizi esenţiali si acizi graşi esenţiali.Seminţele mai conţin acizi graşi nesaturaţi cum ar fi: acidul linoleic şi linolenic.

Recomadari medicinale
Datorita compozitiei bogate in vitamine, putem considera fructele de catina, unele dintre cele mai importante surse de polivitamine naturale. Alte efecte fitoterapeutice ale catinei sunt: antiinflamator, astringent, tonifiant si antioxidant.
Catina se poate folosi la tratarea urmatoarelor afectiuni: afectiuni cardiace, afectiuni bucale diverse, in stari alergice, in hepatite, astenii, colesterol, colite, dermatoze, gastrite,etc.Uleiul din semintele de catina are o actiune cicatrizanta, fiind indicat in tratarea ranilor sau plagilor.

Administrare
Consum de fructe proaspete, 4 lingurite de 3 ori pe zi. Suc natural sau sirop, se beau 1-3 lingurite pe zi, intr-un pahar cu apa. Tinctura, obtinuta din fructe macinate (cu samburi cu tot). Se pun 50 g de praf de fructe la 250 ml alcool de 70°. Se pastreaza timp de 15 zile la temperatura camerei, dupa care se filtreaza. Se administreaza o lingurita de trei ori pe zi, diluata in 100 ml de apa. Unguent obtinut din praf de fructe amestecat cu untura de porc (in cantitati egale) si omogenizat foarte bine. Se utilizeaza in afectiunile dermatologice si rani.

catina 2  catina 3

Contraindicatii
Nu exista.

Articole din aceeași categorie