e-gradinarit.ro
Chimionul

Chimionul

Chimionul (Carum carvi)

Chimionul este o planta bianuala, inalta de 30-100 cm, care produce rozete de frunze in primul an, din care se dezvolta o tulpina cu flori in cel de-al doilea an. Frunzele sunt fin ramificate iar florile sunt de culoare alb-roz, dispuse in forma de umbrela. Fructele sunt de culoare inchisa, au forma de semiluna, de aproximativ 2mm lungime. Chimionul creste spontan prin fanete si la marginea padurilor, incepand cu zona de ses si pana la zona de munte.
Este foarte important sa nu se confunda semintele de chimion cu fructele de cucuta, care sunt foarte toxice si au gust si miros neplacut. Cucuta este mai inalta decat chimenul si prefera locurile umede.

Parti utilizate
Fructele coapte, culese in al doilea an de la plantare, in lunile iulie-august.

Compozitia chimica
Fructele contin 3-6% ulei volatil format in proportie de 50-70% din carvona, 20% limonen precum si substante proteice, lipide, amidon, taninuri , glucide si saruri minerale.

Recomadari medicinale
Chimionul calmeaza durerile stomacale, sporeste pofta de mancare si favrizeaza eliminarea gazelor. De asemenea cu preparatele din seminte de chimion se trateaza bronsitele, colicii gastrici si bronsitele. Chimionul stimuleaza si lactatia la femeile care alapteaza.

Administrare
Sub forma de infuzie, puneti o lingurita de fructe la o cana de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi. Tinctura dintr-un sfert seminte, la trei sferturi alcool de 45%, lasat la macerat 2 saptamani. Se iau 10-15 picaturi in apa rece, de trei ori pe zi, dupa mese.

chimionul 2  chimionul 3

Contraindicatii
Nu exista.

Articole din aceeași categorie