e-gradinarit.ro
Cicoarea

Cicoarea

Cicoarea (Cichorium intybus)

Cicoarea este o planta perena, cu tulpina dreapta, inalta de pana la 1m, cu frunze adanc zimtate care formeaza o rozeta de frunze la baza. Florile, de culoare albastru-intens sunt grupate in terminatiile ramurilor principale. Cicoarea este raspandita de la zona de campie pana la zonele montane, in pasuni si fanete, pe marginea drumurilor, santurilor si in locuri necultivate.

Parti utilizate
Frunzele, florile si radacinile. Frunzele se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in lunile iulie-august, cand tulpinile nu au intrat in faza de lignificare. Florile si radacinile pot fi recoltate in orice perioada a anului daca se folosesc proaspete, sau in luna septembrie daca se folosesc uscate. Radacinile se maruntesc inainte de a fi uscate la soare. Din radacinile prajite si macinate se obtine un inlocuitor pentru cafea.

Compozitia chimica
Partile aeriene si radacina de cicoare contin un suc laptos alcatuit din 40-50% inulina. Alti componenti ai cicorii sunt: cicorina, fructoza, taninurile, rezine,  acid fenolic si substante minerale (calciu, fier, fosfor).

Recomadari medicinale
Datorita acidului fenolic, cicoarea are proprietati antiinflamatoare si antiseptice. Inulina continuta de cicoare este utila in prevenirea si tratarea problemelor legate de digestie lenta, ulecere gastrice si nivelul ridicat al colesterolului in sange. Infuziile si decocturile din radacina de Cicoare ajuta foarte mult in detoxifierea ficatului.

Administrare
Decoct din 50 g de radacina uscata si maruntita la 1l de apa. Se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara si se beau 2 cani pe zi, inainte de mesele principale. Infuzie din 2 lingurite de amestec de radacina, frunze si flori la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi.

cicoare 2  cicoare 3

Contraindicatii
Nu exista.

Articole din aceeași categorie