e-gradinarit.ro
Cimbrul de cultura

Cimbrul de cultura

Cimbrul de cultura (Thymus vulgaris)

Cimbrul de cultura este un subarbust cu forma de tufa globuloasa, cu baza lemnoasa, inalt pana la 50 cm, cu miros aromatic caracteristic. Originara din tinuturile mediteraneene, aceasta planta se gaseste la noi numai in cultura si de la ea se folosesc numai partile aeriene atat in scopuri medicinale, cat si alimentare.
Frunzele mici, verzi-cenusii, cu marginile curbate in interior, acopera ramurile subtiri ivite din tulpinile lemnoase. Din mai pana in august cimbrul dezvolta conuri de flori mici, dispuse terminal la subtioara frunzelor superioare, de culoare alba spre roz. Se cultiva in locuri insorite si cu temperaturi ridicate.

Parti utilizate
De la cimbru, in scop terapeutic se folosesc partile aeriene nelignificate, recoltate inainte de inflorirea completa, cand cantitatea de ulei volatil este maxima. Acestea se usuca in locuri ferite de soare.

Compozitia chimica
Partile aeriene ale plantei contin flavonoide, acid cafeic, linalol si ulei esential in procent de 0.5-2%. Uleiul esential este format din: thymol, metilchavicol, cineol si borneol.

Recomadari medicinale
Datorita componentelor din uleiul volatil, flavonoidelor si acizilor continuti, cimbrul are actiune diuretica, antiseptica, musculo-relaxanta si calmanta pentru tuse.

Administrare
Infuzie din 2 lingurite de planta uscata, la o cana cu apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 5 minute. Se beau 2 cani pe zi, timp de o saptamana. Infuzia poate fi folosita si in uz extern, pentru tratarea afectiunilor dermatologice, rani, arsuri.

cimbrul de cultura 2  cimbrul de cultura 3

Contraindicatii
Nu se recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza. Uleiul esential din cimbru trebuie folosit doar sub supraveghere medicala. Este contraindicat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.

Articole din aceeași categorie