e-gradinarit.ro
Ciubotica cucului

Ciubotica cucului

Ciubotica cucului (Primula officinalis si P. elatior)

Ciubotica cucului este o planta erbacee perena, de aproximativ 10-30 cm inaltime, raspandita in zonele de deal si pana in etajul subalpin. Avand cerinte ridicate fata de umiditate atmosferica si lumina aceasta creste in poieni, luminisuri, pasuni sau la marginea padurilor.
In pamant dezvolta un rizom cilindric, gros si scurt de culoare brun-inchisa la exterior, albicioasa la interior, din care pornesc numeroase radacini, alb-galbui sau brun-roscate. La inceputul primaverii din rizom se dezvolta o rozeta de frunze ovale, zbarcite, paroase, de culoare verde pe faţa superioară – verde-cenuşie pe cea inferioară datorită perilor si mult ingustate la baza. In luna aprilie, din rozeta de frunze se dezvolta tulpina aeriana, de forma cilindrica, fara frunze , purtatoare de inflorescente umbeliforme. Ciubotica-cucului infloreste in luna mai, iar florile au o culoare galben-aurie si raspandesc un miros foarte placut.

Parti utilizate
De la ambele specii de Ciubotica cucului se folosesc in scopuri medicinale rizomul, radacinile, florile si frunzele. Recoltarea rizomului si a radacinilor se face in lunile martie-aprilie iar a frunzelor si florilor in lunile aprilie-mai.

Compozitia chimica
Rizomii si radacinile de ciubotica cucului contin saponozide triterpenice, zaharuri, taninuri, flavonoide, amidon si saruri minerale. Florile contin si ele flavonoide, saponozide si taninuri, in timp ce frunzele contin vitamina C, beta-caroten si saruri minerale.

Recomadari medicinale
Preparatele din rizomul si radacinile de ciubotica cucului au actiune expectoranta, emetica (vomitiv), secretolitica, antispastica, cicatrizanta, sudorifica (elimina toxinele), diuretica si fluidifiant al secretiilor bronisce. Florile si frunzele constituie un aport insemnat de vitamina C si provitamina A, ajutand totodata la intarirea sistemului imunitar si a nivelului colesterolului.
In uz extern, Ciubotica cucului se foloseste prin aplicarea de cataplasme in tratamentul echimozelor, contuziilor si ulceratiilor pielii.

Administrare
Decoct din rizom si radacina de ciubotica cucului preparat dintr-o lingura de rizom si radacina uscata si maruntita, care se pune la fiert in 250 ml de apa, lasandu-se 10 minute in clocot. Se beau 2 cani pe zi. Daca se depaseste aceasta doza poate aparea senzatia de voma. Infuzia din frunze sau flori, se prepara din 2 lingurite de frunze sau flori uscate peste care se toarna 250 ml de apa fiarta si se lasa la infuzat timp de 2-3 minute. Se beau 2 cani pe zi.

ciubotica cucului 2  ciubotica cucului 3

Contraindicatii
Ciubotica cucului, nu este recomandata persoanelor care urmeaza tratamente anticoagulante, persoanelor alergice la aspirina si femeilor gravide.

Articole din aceeași categorie