e-gradinarit.ro
Coacazul negru

Coacazul negru

Coacazul negru (Ribes nigrum)

Coacazul negru este un arbust de cultura, cu frunze cazatoare, cultivat pentru fructele sale negre si dulci. Ca zona de raspandire, se gaseste in intreaga Europa, mai putin in partile ei nordice. Atinge inaltimi de pana la 1,5-2m, tulpina este dreapta, nespinoasa, frunzele sunt formate din trei lobi dintati pe margini. Florile sunt gupate in forma de ciorchine si apar in lunile aprilie-mai. Din flori se dezvolta fructele sferice, care la maturitate au culoarea neagra.

Parti utilizate
Fructele si frunzele. Frunzele se culeg in aprilie si mai, inainte de aparitia florilor. Fructele se culeg vara, cand sunt coapte. Atat frunzele cat si fructele se pot usca la umbra, in strat subtire.

Compozitia chimica
Coacazele negre sunt bogate in zaharuri si acizi organici, ele contin polifenoli (mai ales flavonoizi si antocianine), vitamina C, Calciu, fier, Fosfor, Potasiu, carotenoide, si vitamine din complexul B (B1, B2, B6).Frunzele contin tanini, flavonoizi, vitamina C, saruri de potaisu si o cantitate mica de ulei esential. De asemenea semintele de coacaz negru contin acizi grasi nesaturati (acidul gama-linoleic, omega 3 si omega 6).

Recomadari medicinale
Fructele de Coacaz negru sunt eficiente in tratarea reumatismului, afectiunilor arteriale, urinare si a calculilor renali. De asemenea consumul fructelor de Coacaz negru are ca efect marirea acuitatii vizuale. Preparatele pe baza de frunze de Coacaz negru au actiuni antialergice, antiinflamatoare si antioxidante.

Administrare
Infuzie dintr-o lingura de frunze uscate la o cana de apa clocotita. Lasati sa infuzeze, apoi strecurati si beti 2-3 cani pe zi. Infuzie din 2 lingurite de fructe uscate la o cana cu apa clocotita. Lasati sa infuzeze, apoi strecurati si beti 2-3 cani pe zi. Consum de fructe proaspete sau sucuri, siropuri si gemuri preparate din acestea.

coacazul negru 2  coacazul negru 3

Contraindicatii
Nu prezinta.

Articole din aceeași categorie