e-gradinarit.ro
Coada calului - proprietati coada calului

Coada calului

Coada calului

Coada calului (Equisetum arvens) este o planta erbacee perena, ce apartine familiei Equisetaceelor. Printre denumirile populare cele mai raspandite ale acestei plante se numara: barba ursului, coada manzului, bradisor sau parul porcului. Aceasta planta creste din zona de campie pana in cea montana, pe soluri cu umiditate ridicata. In cazul aparitiei in gradini, ea trebuie tinuta sub control intrucat este o planta invaziva. La inceputul primaverii, planta dezvolta mai intai o tulpina fertila, de culoare rosu spre brun (asemanatoare cu o coada de cal) iar ulterior apar si tulpinile sterile de culoare verde. La inceputul verii, pe tulpina sterila se dezvolta mai multe randuri de frunze verzi in forma de ace.

Parti utilizate
In tratamentele naturiste sunt utilizate doar tulpinile verzi (sterile), care se recolteaza toamna si apoi se pun la uscat. Tulpinile cu urme maronii nu se vor utiliza, deoarece acest aspect indica prezenta parazitilor. Odata uscate, tulpinile se pot folosi doar daca isi pastreaza culoarea verde.
Retineti! Se recomanda atentie in recoltarea acestei plante, deoarece poate fi confundata cu usurinta cu alte specii care sunt toxice. Specia care poate fi folosita in tratamentele naturiste, este cea ale carei ramificatii sunt pline in interior.

Compozitia chimica
Coada calului contine 10-20% substante minerale, din care peste 60% sunt formate din acid salicilic si silicati. Mai contine: saruri de potasiu, aluminiu si mangan, vitamina C, vitamina B1, flavonoizi, saponozide, gluteolina,  acid malic si oxalic, gluteolina si ulei esential.

Recomadari medicinale
Preparatele din coada calului au efecte antiseptice si contribuie la reducerea aciditatii gastrice. Sunt recunoscute, de asemenea, proprietatile lor diuretice si remineralizante, bronhodilatatoare, antisudorifice si hemostatice.
De asemenea preparatele din coada calului se pot utiliza in tratamentul anemiilor, reumatismului, ulcerului gastric, afectiunilor renale si a infectiilor urinare.

Administrare
Infuzie din 2-4g de tulpini uscate la 200 ml de apa clocotita. Lasati sa infuzeze 10-15 minute, apoi strecurati si beti o cana pe zi. Decoct din 2 lingurite de plante la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.

coada calului 2  coada calului 3

Contraindicatii
Nu se recomanda persoanelor care sufera de boli cardiace sau renale si nici femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza. Nu prelungiti o cura cu coada calului mai mult de 6 saptamani.

Articole din aceeași categorie