e-gradinarit.ro
Nalba mica

Nalba mica

Nalba mica (Malva neglecta)

Nalba mica sau nalba cu frunze mici este o planta perena, intalnita in flora spontana. Este o planta cu tulpina taratoare, ramificata, avand varfurile ridicate 10-15 cm in sus. Intreaga planta este acoperita cu peri. Frunzele sunt aproape rotunde, cu 5-7 lobi despartiti intre ei prin crestaturi foarte adanci, fiecare lob avand marginile fin dintate. Florile de culoare alb-roz, sunt asezate la subtioara frunzelor. Infloreste in luna iunie pana in septembrie. Fructele se prezintă ca nişte capsule turtite în formâ de disc. Creste pe terenuri virane, in fanete, pe marginea drumurilor si a santurilor.

Parti utilizate
De la nalba mica se recolteaza florile si frunzele fara codite. Florile se recolteaza in lunile iulie-august, iar frunzele din luna mai pana in septembrie, daca nu sunt atacate de rugina. Se usuca la umbra, in straturi subtiri, in locuri bine aerisite.

Compozitia chimica
Frunzele contin vitamina C şi provitamina A. Planta conţine mucilagii, cantităţi mici de tanini, lipide, fitosteroli, substanţe minerale — în special săruri de K, Na şi Ca.

Recomadari medicinale
Datorita mucilagiilor pe care le contin, florile si frunzele au actiune expectoranta, fluidificand secretiile bronsice. De asemenea poate fi folosita pentru tratarea secretiilor pulmonare abundente, tusei, amigdalitei, pentru ameliorarea simptomelor constipatiei si colitei, precum si la calmarea iritatiilor pielii.

Administrare
Intern, sub forma de infuzie preparată din 2 linguri frunze şi flori la o cană cu apa. Se fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se beau 1-3 căni pe zi.
Extern, decoct din 3-4 linguri frunze si flori la o cană cu apă clocotita. Se face gargara de mai multe ori pe zi. Pentru pielea uscata sau rani se aplica comprese pe zona afectata.

nalba mica 2  nalba mica 3

Contraindicatii
Dozele foarte mari de preparate care contin nalba, au un efect laxativ puternic.

Articole din aceeași categorie