e-gradinarit.ro
Conopida

Conopida

Conopida (Brassica oleracea var. botrytis) este o planta anuala din familia verzei, cu tulpina de cca. 15cm, originara din partea mediteraneana a Europei. Partea comestibila o reprezinta mugurii tineri de flori, formati din lastari ingrosati. Sistemul radicular este bine dezvoltat si patrunde in sol pana la 25-40 cm.

Conopida este o planta cu foarte mari pretentii fata de factorii de mediu. Fiind caracterizata ca o planta de climat umed si racoros, rezultatele cele mai bune se pot obtine primavara si toamna, cand nivelul umiditatii din sol este relativ mare iar temperaturile din timpul zilei nu sunt foarte ridicate. Germinatia semintelor are loc incepand cu temepraturi mai mari de 5oC, dar temperatura optima este de 8-20oC, cand rasarirea are loc dupa 6-8 zile. Capatana este afectata de temperaturi sub 0oC. Temperatura optima in perioada de formare a capatanii este de 15-18oC. Valori ale temperaturii de sub 10oC asociate cu umiditatea scazuta in aer provoaca inflorirea timpurie si diminuarea calitatii productiei. De asemenea, temperaturile de peste 24oC duc la emiterea timpurie a tulpinilor florifere fara a mai forma capatani normale. Când s-a format inflorescenţa, aceasta trebuie ferita de lumina (adunati frunzele deasupra inflorescentei si legati-le in varf), deoarece sub influenta luminii aceasta se inchide la culoare. La unele soiuri, inflorescenta se auto-acopera de frunzele din rozeta si astfel va avea o culoare alba.

conopida 2  conopida 3

Pentru obtinera productiilor timpurii de conopida, se folosesc soiuri cu perioada de vegetatie scurta. Rasadurile se produc in rasadnite calde, semanand in ultima decada a lunii februarie, inceputul lunii martie.  Dupa aparitia primelor doua frunze adevarate se executa repicatul la distante de 5x5cm. Plantarea în gradina se face la mijlocul lunii aprilie pentru soiurile timpurii (50-50 cm) si în luna iulie pentru cele târzii (70-70 cm). Rasadul poate fi plantat putin mai adânc decât a fost în rasadnita.

conopida 4  conopida 5

Pentru culturiile de toamna, rasadul se obtine direct in camp dupa care se repica si se planteaza sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie in functie de perioada de vegetatie a soiului utilizat.

Lucrarile de intretinere  se fac in general ca cele de la cultura verzei si constau in: combaterea buruienilor, tratamente fitosanitare, udari repetate, musuroirea tulpinii, protejareainflorescentelor (la soiurile care nu se acopera singure).

conopida 6  conopida 7

Recoltarea se face treptat când inflorescentele sunt îndesate si albe, înainte ca acestea sa se rasfire, la 15-20 zile de la formarea lor. Tăierea inflorescenţei se realizeaza cu 2-3 frunze de la bază, lăsate pentru a o proteja de factorii mediului. La atingerea  suprafeţei inflorescenţei conopidei ţesuturile traumate se oxidează şi planta îşi pierde aspectul. Productia este influientata cantitativ de soiurile si tehnologia de cultivare folosita si de regula este mai mica la culturile din primavara fata de cele din toamna.

Articole din aceeași categorie