e-gradinarit.ro
Fasolea

Fasolea

Fasolea comuna (Phaseolus vulgaris) este o planta erbacee, originara din America de Sud, care se cultiva pe scara larga in scopuri alimentare (sursa importanta de proteine, contine vitaminele A, B6, C, K, calciu, magneziu, acid folic, fier, fosfor, zinc, potasiu), de la ea folosindu-se pastaile fara seminte (fasole verde) sau boabele (fasole boabe).

Dupa modul de crestere a plantei, soiurile se prezinta sub doua forme:

– cu tulpina scunda (30 – 40 cm) si dreapta cunoscute si sub numele de soiuri de „fasole oloaga”;
– cu tulpina mai inalta (50 – 70 cm), semivolubila.

Fasolea este o plantă iubitoare de căldură. Seminţele germinează la temperatura de 8 – 10 °C, iar în timpul vegetaţiei necesită o temperatură de 20 – 25 °C. Temperaturile joase întârzie creşterea şi dezvoltarea, iar gerurile, chiar de 0 °C distrug cultura. Temperaturile prea ridicate (peste 25°C) mai ales în perioada înfloririi, nu-i sunt asemenea favorabile.

fasole 2  fasole 3

In ce priveşte umiditatea fasolea rezistă relativ bine la secetă, în special în prima parte a vegetaţiei. Are însă nevoie de umiditate moderată, în special de umiditate atmosferică, în timpul fecundării florilor şi a formării boabelor.

Fasolea se seamana in primavara, mai tarziu, cand temperaturile incep sa creasca (sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai). Practic epoca de semănat a fasolei coincide cu cea a porumbului. Fasolea cu tulpina scurta (oloaga) sesemana la o adancime de 4-5 cm,  în rânduri simple la 50 cm distanta  sau in cuiburi la 40/40 cm, cate 3-4 seminte la cuib. Fasolea urcatoare se seamana in cuiburi la 70/50cm. La fiecare cuib se infige cate un arac.

fasole 4  fasole 5

Fasolea este foarte sensibila la imburuienare, din care cauza mentinerea culturii curata de buruieni in timpul vegetaţiei constituie obiectivul principal al lucrarilor de ingrijire. In cazul in care nu s-au aplicat erbicide pentru combaterea buruienilor sunt necesare mai multe lucrari de prasit-plivit. Prima prasila trebuie executata imediat dupa rasarire, cand se cunosc bine randurile, iar ultima inainte de înflorirea plantelor. Celelalte lucrari de ingrijire presupun operatii de combatere a bolilor (antracnoza şi bacterioza) si a daunatorilor (gargarita fasolei), precum si udari repetate de cate ori este nevoie.Perioada critica pentru apa a fasolei, cand se cer efectuate udarile, incepe cu inflorirea plantelor si se încheie la umplerea boabelor. De asemena se mai poate efectua o musuroire usoara a randurilor cand plantele sunt in stadiul de 4-6 frunze. Prin musuroire se evita îmburuienarea pe rand, contribuie la cresterea rezistentei de cadere si se evita formarea crustei.

fasole 6  fasole 7

Fasolea verde se poate recolta la 15-20 de zile de la inflorire. Culesul se repeta la cateva zile, pentru ca pastaile sa nu imbatraneasca pe planta si sa devina atoase. Pastaile trebuie culese inainte sa ajunga la maturitate, in caz contrar planta se va opri din productie daca in pastai s-au dezvoltat boabele.

fasole 8  fasole 9

Fasolea boabe necesita multa atentie la recoltare, deoarece pastaile plesnesc usor si se pot produce pierderi mari prin scuturarea boabelor. Se recomanda sa se recolteze când 2/3 din pastai au ajuns la maturitate, iar boabele din pastaile superioare sunt suficient de tari.

Articole din aceeași categorie