e-gradinarit.ro
Gulia

Gulia

Gulia (Brassica oleracea var. gongylodes) este o legumă cu o aroma dulce și delicată, inrudita cu varza, ambele facand parte din familia Brassicaceae. Gulia se cultiva pentru tulpina ingrosata care este comestibila. Este o planta bienala, care in primul an formeaza tulpina ingrosata,iar in al doilea an tulpina florifera si semintele.Radacina este pivotata, cu numeroase ramificatii, frunzele sunt lung-petiolate iar florile sunt asemanatoare cu cele ale verzei.

In functie de perioada de vegetatie, cultura guliilor se poate face in doua feluri: timpurie si tarzie. Pentru cultura timpurie rasadurile se produc in spatii incalzite, iar pentru cultura tarzie, rasadurile se produc prin semanare directa in brazde la inceputul lunii mai. Timpul de plantare a rasadurilor in camp este la inceputul lunii aprilie pentru guliile timpurii si luna iunie pentru guliile tarzii.

gulie 2  gulie 3

Ca schema de plantare se folosec distante de 60 cm intre randuri si 15-20 cm intre plante pe rand. Temperatura optima pentru cresterea si formarea partii comestibile este de 15-18o C, o temperatura prea mare cauzand lemnificarea acesteia. De asemenea gulia este destul de pretentioasa fata de apa, in caz de seceta prelungita tulpina ingrosata devine lemnoasa, iar in cazul excesului de apa tulpina se crapa intr-o prima faza, dupa care pot aparea unele infectii bacteriale sau fungice care pot compromite recolta. Plantarea guliilor trebuie sa se faca intr-un loc luminos, intrucat lipsa luminii duce la alungirea plantei si nedezvoltarea tulpinii ingrosate.

gulie 4  gulie 5

Se aplica aceleasi lucrari de ingrijire ca si la culturile de varza intrucat gulia sufera de aceleasi boli si daunatori.

gulie 6  gulie 7

Recoltarea guliilor se face in perioada mai-iunie pentru cultura timpurie si octombrie, pana la venirea inghetului, pentru cultura tarzie. Guliile trebuie recoltate cat sunt fragede deoarece guliile imbatranite devin tari si lemnoase.

Articole din aceeași categorie