e-gradinarit.ro
Mazarea

Mazarea

Mazarea (Pisum sativum) apartine familiei Fabaceae si este o planta legumicola anuala cultivata pentru consumul in stare proaspata sau conservata a semintelor verzi sau pentru utilizare ca furaj. In cultura se pot intalni soiuri de mazare pitica sau mazare cataratoare, varianta care are nevoie de un sistem de sustinere (araci, plase de sarma). Radacina este pivotanta si puternic dezvoltata cu adâncimea de patrundere cel mai adesea până la 100 cm. Frunzele de mazare au 2-3 perechi de foliole, ultima foliola fiind redusa la un carcel ramificat. Culoarea florilor poate varia de la alb la mazarea comestibila si roz pana la violet la mazarea furajera.

Mazarea este o planta cu cerinte moderate fata de temperatura. Astfel, germinatia incepe la 1-2 °C. Plantele tinere suporta temperaturi scazute de -5, -6 ºC si chiar mai scazute pentru perioade scurte de timp. Pe masură ce inainteaza in vegetatie, cerintele fata de temperatura ale mazarii se maresc: 14-15ºC in perioada de crestere si 18-20ºC in perioada de fructificare.

mazare 2  mazare 3

Mazarea se seamana primavara cat mai devreme, atunci cand se poate pregati terenul in conditii bune (sfarsitul lunii martie). Datorita cerintelor mari fata de umiditate in faza de germinare, mazarea trebuie semanata mai adanc (aproximativ 6cm). Incoltirea poate dura in conditii optime, aproximativ 10 zile. Trebuie evitat semanatul superficial intrucat pasarile pot produce pagube importante plantutelor sau exista riscul ca boabele astfel semanate sa nu germineze din lipsa de umiditate. Mazărea se seamana, la distanta intre randuri de 12,5 -15 cm.

mazare 4  mazare 5

Cea mai importanta lucrare de intretinere a culturii este combaterea buruienilor prin prasit. Alte lucrari de ingrijire presupun combaterea daunatorilor (gargarita mazarii, paduchele verde al mazarii) si realizarea sistemului de sustinere in cazul mazarii cataratoare.

La recoltarea mazarii se intampină dificultati, determinate de coacerea treptata a pastailor (de la baza spre varful tulpinii), de scuturarea foarte usoara a pastailor, care trec spre maturitate şi de faptul ca tulpinile mature se culca pe pamant sub greutatea recoltei si a tesuturilor fragile de la baza tulpinii.

mazare 6  mazare 7

Momentul cel mai potrivit pentru recoltare este atunci cand majoritatea boabelor plantelor s-au ingalbenit, 2/3 din  pastai sunt si ele galbene, iar boabele s-au intarit. Daca se intarzie recoltarea, boabele pierd din gustul dulce, devin fainoase si se sfarama la fiert.

Articole din aceeași categorie