e-gradinarit.ro
Morcovul

Morcovul

Morcovul (Daucus carota) este o planta erbacee, bianuala, fiind cultivat ca planta anuala pentru tubercul, care este partea comestibilă a plantei. In primul an morcovul dezvolta frunzele si radacina comestibila, iar in al doilea tulpina florifera si semintele. Tuberculul, care poate varia ca forma si dimensiuni, are in general forma cilindrica cu lungime de pana la 25cm si are in general culoarea portocalie.

Morcovul este o planta de climat temperat si relativ umed. Semintele inclotesc la o temperatura optima de 20-25ºC cu rasarirea peste 10-12 zile. In perioada de vegetatie temperatura optima este de 18-22ºC. Cerintele morcovului fata de lumina sunt moderate, dar la umbra frunzele se alungesc iar productia de radacini va fi mai scazuta.

morcov 2  morcov 3

Morcovul este rezistent la frig si poate suporta temperaturi de pana la -3ºC. In functie de necesitati, perioadele de semanat pot fi: inceputul iernii – in a doua jumatate a lunii noiembrie (temperatrua solului de 2-4ºC), primavara – sfarsitul lunii martie inceputul lunii aprilie, vara – inceputul lunii iunie. Ca schema de semanare puteti folosi randuri de 8-10 cm latime cu 30-40 cm distanta intre ele. Distanta intre plante pe rand trebuie sa fie de 4-6 cm iar adancimea de semanare de 1,5 – 2 cm.

morcov 4  morcov 5

Dupa ce plantele au rasarit se face o prasila printre randuri si se plivesc buruienile. Raritul se face de 2 ori, prima oara cand plantele au 5-6 cm, lasand 1 fir la 3-4 cm, apoi cand radacinile sunt de un deget grosime, lasand 1 fir la 4-6 cm.In caz de seceta cultura trebuie udata asa fel incat apa sa patrunda la adancimea de 8-10 cm, repetand udarea la 6-7 zile.

morcov 6  morcov 7

Recoltarea morcovului se face in functie de perioada de insamantare: la semanatul din luna noiembrie – in una iulie-august, la semanatul de primavara – august-septembrie, la semanatul de vara – in luna octombrie inainte de lasarea ingheturilor.

Articole din aceeași categorie