e-gradinarit.ro
Pastarnacul

Pastarnacul

Pastarnacul (Pastinaca sativa) este o planta erbacee, bianuala, inrudita cu morcovul, care se cultiva pentru consumul de radacini. Pastarnacul formeaza in primul an de cultura partea comestibila (radacina) si rozeta de frunze, iar în anul al doilea isi dezvoltă tulpina florifer. Pastarnacul are radacina tuguiata, simpla sau putin ramificata, de culoare alb-crem sau galbuie. Tulpina, care poate depasi 60 de cm in lungime, produce mai multi lujeri ce sustin cateva perechi de frunze. Florile au culoarea galbena.

Pastarnacul se semana primavara devreme, în rânduri aflate la 20-30 cm distanţă. Adâncimea de semănare este 1,5-2 cm. Germinatia semintelor dureaza in medie 3-4 saptamani.

pastarnac 2  pastarnac 3

Lucrarile de ingrijire sunt identice cu cele de la morcov.

Lasati pastarnacul in sol cat mai mult timp posibil, recoltati-l doar cand aveti nevoie de el. Radacinile pastarnacului nu sunt afectate de inghet. De fapt s-a constatat ca temperaturile scazute favorizeaza acumularea de zahar in radacina si imbunatatesc gustul.

pastarnac 4  pastarnac 5

Recoltarea se recomanda a fi realizata cu manusi, intrucat frunzele si tulpinile pastarnacului emana o seva care poate provoca alergii la contactul cu pielea.

pastarnac 6  pastarnac 7

La contactul cu pielea, seva produce intr-un timp relativ scurt arsuri, basici, iar zona de contact va capata o culoare inchisa. Metodele de tratare a arsurilor produse de seva pastarnacului, sunt similare cu cele folosite pentru tratarea arsurilor de piele in general. Printre ele se numara: aplicarea de comprese reci, spalarea zonei afectate pentru a indeparta riscul aparitiei infectiilor, evitati expunerea la soare a zonei afectate (seva produce arsuri mai severe daca este expusa razelor ultraviolete), ungeti arsura cu o crema pe baza de hidrocortizon, care calmeaza pielea.

Articole din aceeași categorie