e-gradinarit.ro
sfecla rosie 1

Sfecla rosie

Sfecla rosie (Beta vulgaris) este o leguma de origine europeana, face parte din familia (Chenopodiaceae) si se cultiva pentru radacina sa tuberizata de forma sferica sau sferic alungita. Planta poate ajunge pana la inaltimi de 80 – 100cm, frunzele din rozeta sunt lung petiolate, de culoare verde inchis si cu nervuri rosii-violecee. Florile sunt mici de culoae alb-verzui.

Sfecla rosie are cerinte mai mari fata de caldura decat celelalte radacinoase, fapt ce explica aria mai redusa a acestei culturi. Semintele incep sa germineze la 4-5°C, situatie in care  sfecla rasare în 22 de zile, la temperatura de 20°C rasare în 5-6 zile. In decursul perioadei de vegetatie solicita temperaturi de 18-23oC. Temperaturi scazute (sub 5oC) in primele faze de vegetatie determina aparitia tulpinilor florifere in primul an. Radacinile tuberizate sunt afectate de temperaturi de sub 0oC, motiv pentru care recoltarea se face inainte de venirea ingheturilor.

sfecla rosie 2  sfecla rosie 3

Fata de lumina, cerintele sunt moderate; in conditii de umbrire insa, coloratia radacinilor este mult diminuata. Fata de umiditatea din sol are cerinte moderate, cu pretentii mai mari in perioada de germinare si de ingrosarea radacinii (iunie-iulie).

Infiintarea culturii se face prin semanat direct in camp, incepand cu prima decada a lunii aprilie, dar soiurile timpurii şi semitimpurii se pot semana pana la mijlocul lunii iulie. In culturi succesive, sfecla rosie se cultiva dupa mazare, ceapa verde, salata. Distanta de semanare intre randuri trebuie sa fie de 25-30cm.  Adancimea de semanat este de 2-3 cm in soluri mai grele si 4-5 cm in soluri mijlocii. Samanta de sfecla are particularitatea ca este multigerma: o samanta da nastere mai multor plante. Din aceasta cauza raritul culturii este o operatie obligatorie care se face cand plantele au 2-3 frunze adevarate, realizand distante pe rand de 10-15 cm.

sfecla rosie 4  sfecla rosie 5

Lucrarile de ingrijire ale sfeclei rosii constau in prasile repetate, irigat, raritul plantelor si prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor. In cultura de sfecla rosie nu trebuie sa folositi ingrasaminte pe baza de azot, intrucat acestea vor stimula dezvoltarea si cresterea frunzelor iar radacina tuberizata va avea o dezvoltare foarte lenta.

sfecla rosie 6  sfecla rosie 7

Recoltarea se face esalonat incepand cu luna iulie sau toamna inainte de venirea frigului, intrucat planta nu suporta inghetul. Soiurile cu rădăcină sferică se smulg uşor cu mâna sau se dislocă, după care se adună, se curăţă de frunze si se depoziteaza.

Articole din aceeași categorie