e-gradinarit.ro
Telina

Telina

Telina (Apium graveolens) este o legumă bianuala si face parte din familia (Apiaceae Umbeliferae) impreuna cu morcovul, patrunjelul si mararul. Desi este o planta care are un ciclu de viata normal de doi ani, este cultivata si folosita anual. Tulpina florifera a telinei creste pana la o inaltime de 80-100 de cm, fiind formata dintr-un mănunchi de tulpini aranjate intr-o forma conica, cu baza comuna. Frunzele sunt lung petiolate, lucioase, de culoare verde-inchis si cu gust si miros caracteristic. Inflorescentele sunt compuse din flori mici de culoare alba, uneori cu nuante verzui sau galbui. La telina se valorifica atat frunzele mari, de culoare verde-intens, cat, mai ales, semintele si radacinile. Semintele de telina sunt foarte mici, de culoare maronie si au un miros puternic, foarte placut.

Telina este o planta rezistenta la temperaturi scazute, rezistand la temperaturi de -3,-4°C in faza de rasad si de -7, -9°C in perioada de vegetatie. In schimb radacinile tuberizate sunt sensibile la temperaturi scazute, fiind afectate de valori de 0°C. De aceea, recoltarea telinei se face inainte de venirea primelor ingheturi.

telina2  telina 3

Germinatia semintelor de telina este destul de lenta (15 -21 de zile), iar temperatura minima de germinatie este de 5°C, temperatura optima fiind de 16-21°C. La noi in tara cultura de telina se infiinteaza numai prin plantare de rasaduri. Producerea rasadului se realizeaza in rasadnite si solarii incalzite. Semanatul se face incepand cu sfaritul lunii februarie pana la jumatatea lunii martie  pentru culturile de vara si sfaritu lunii martie pana la jumatatea lunii aprilie pentru culturile de toamna. Rasadurile necesare infiintarii culturilor de toamna pot fi produse si direct in camp.

telina 4  telina 5

Plantarea rasadurilor in camp se face incepand cu prima decada a lunii mai, pentru culturile timpurii de vara pentru cultuirle de toamna incepand cu sfaristul lunii mai. Lucrarile de intretinere presupun irigari repertate (telina are nevoie de multa umiditate in toate fazele de crestere), fertilizari suplimentare si prasiri frecvente.

telina 6  telina 7

Recoltarea se face esalonat vara pentru consum curent  sau toamna inainte de venirea ingheturior prin dislocarea cu cazmaua. Pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor, puteti sa indepartati frunzelel in luna septembrie. Radacinile se curata de pamant, se fasoneaza prin indepartarea frunzelor si se depoziteaza in locuri racoroase.

Articole din aceeași categorie