e-gradinarit.ro
tomate 1

Tomatele

Tomatele (Lycopersicon esculentum) sunt plante erbacee anuale, originare din America Centrala si de Sud, cultivate pentru valoarea lor alimentara. Tomatele produc fructe care contin vitamine (A, B1, B2, C, PP), glucide, protide, acizi organici si saruri minerale (Ca, Fe, P, K).

Tomatele sunt plante pretentioase la caldura. Temperatura minima de germinare a semintelor de tomate este de 8-10°C. Temperatura optima de crestere si fructificare este de 22-25°C. Fata de lumina pretentiile sunt ridicate, in special in faza de rasad si de fructificare. Insuficienta luminii duce la alungirea rasadului, iar in perioada de fructificare, la caderea florilor. Au cerinte moderate fata de apa. Culturile infiitate prin rasad se iriga mai abundent decat cele semanate direct in camp, care au o inradacinare mai profunda. Tomatele valorifica bine ingrasamintele chimice si organice. Cantitatile mari de azot insa provoaca o crestere vegetativa puternica si intarzie fructificarea si coacerea fructelor.

Soiurile de tomate pot fi impartite in 2 mari categorii, in functie de modul de crestere: soiuri cu crestere determinata (limitata) si soiuri cu crestere nedeterminata (continua). Soiurile cu crestere limitata cresc pana la o anumita inaltime dupa care se opresc. Ele vor inflori si vor face toate fructele intr-o perioada de timp relativ scurta. Soiurile cu crestere nedeterminata cresc, infloresc si fructifica pe toata perioada de dezvoltare, respectiv pana cand sunt distruse de primele geruri ale iernii.

rosii 2  rosii 3

Soiurile de tomate mai pot fi impartite si dupa forma fructului (pruna, cherry, para), dupa culoare (rosie, roz, oranj, galben) si dupa modul de utilizare (pentru consum in stare proaspata, conserve, muraturi).

Infiintarea culturilor de tomate se poate face direct din samanata, sau prin rasad. Este recomandabil ca tomatele sa se cultive dupa lucerna, mazare, fasole, castraveti, pepeni, morcov, ceapa sau varza.

Rasadurile de rosii se produc in sere, solarii sau rasadnite incalzite. Semanatul rasadurilor se poate face incepand cu sfarsitul lunii februarie, sau chiar mai devreme (sfaristul lunii ianuarie –inceputul lui februarie) in cazul in care serele sau rasadnitele dispun de un sistem de incalzire. La 7-10 zile dupa rasarire, trebuie sa se faca repicatul rasadurilor in ghivece, cuiburi nutritive sau direct in sol la distante de 10 x 10 cm intre plante. Repicatul ofera rasadului posibilitatea de a forma o tulpina viguroasa, radacini bine dezvoltate si se evita alungirea tulpinii. La plantarea in camp deschis,  rasadurile trebuie sa aiba varsta de 45 – 50 zile, sa fie viguroase, sanatoase si bine fortificate.
Plantarea in camp a tomatelor se face in momentul in care temperatura in sol, se stabilizeaza la 12°C , pericolul brumelor tarzii a trecut (sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai) si temperatura medie pe durata noptii este de peste 7°C. Desigur, momentul plantarii,  se coreleaza cu conditiile concrete de temperatura din primavara respectiva. Ca scheme de plantare se pot folosi: pentru teren modelat (2 randuri de straturi inaltate cu sant pentru irigatie intre ele) se planteaza la 60-80 cm intre randuri si 20-22 cm intre plante pe rand, iar pentru teren nemodelat se planteaza la 60 cm intre randuri si 26-32 cm intre plante pe rand. Intotdeauna, plantati tulpina rasadurilor mai adanc decat au fost plantate in rasadnita, ele dezvoltand foarte usor radacini adventive, care ajuta la stabilitatea plantei. Pentru a ajuta rasadul sa se dezvolte mai repede, inainte de plantare indepartati primele 3-4 frunze de la baza tulpinii.

Rosii 4  rosii 5

Daca solul este secetos, rasadurile de rosii se pot amplasa intr-o mica depresiune, astfel incat apa sa se poata colecta in jurul radacinii. Daca rasadul s-a alungit si este prea inalt in momentul plantarii, puteti folosi metoda plantarii in sant. Pentru a planta rasadul in sant, sapati un sant orizontal in locul unei gropi pentru fiecare planta, indepartati toate frunzele de pe planta cu exceptia celor din varful de crestere (4-5 frunze), intindeti planta pe orizontala in sant si acoperiti sistemul radicular si tulpina goala cu pamant. Pe tulpina ingropata in sant se vor dezvolta curand radacini adventive. Dupa plantare, rasadurile se uda din abundenta, pentru a preveni formarea de radacini putin adanci. Transplatarea, este indicat sa se faca dupa-amiaza tarziu sau pe timp inorat, pentru a preveni ofilirea temporara a rasadurilor, datorita temperatuilor ridicate din timpul zilei.

Cultura rosiilor prin semanat direct in camp, se practica in zonele unde primaverile sunt timpurii, iar brumele au o frecventa mai mica. Terenul destinat culturii timpurii trebuie sa fie usor, permeabil si sa nu formeze crusta. Pregatirea acestuia se face din toamna, prin eliberarea de cultura anterioara, sapat, indepartarea buruienilor si administrare de ingrasaminte. Semanatul se poate face din prima decada a lunii aprilie pana in a 2-a decada a lunii mai. Pentru semanatul direct in camp, se folosesc de obicei soiuri de rosii cu coacere simultana a fructelor.

Lucrarile de intretinere pentru cultura de tomate cuprind:

– la 5-6 zile dupa plantarea rasadurilor, se face completarea golurilor, manual, cu rasad din rezerva pastrata la plantare;
– prasit manual sau mecanic de 3-4 ori;
-irigarea, la interval de 4-6 zile, prin picurare sau udare pe sant. Incercati sa nu stropiti frunzele cu apa, intrucat acest lucru favorizeaza aparitia bolilor;
– sustinerea plantelor pe araci pentru suprafete mai mici sau spalier pentru suprafete de mari dimensiuni;
– tratamente contra bolilor si daunatorilor;
– lucrarile de dirijare a cresterii si fructificarii, care cuprind: copilitul (operatia de eliminare a lastarilor care pornesc de la subtioarea frunzelor) se realizeaza saptamanal si se efectueaza radical (se lasa doare tulpina principala), carnitul (consta in ruperea varfurilor de crestere a plantelor) dupa 3-4 inflorescente pentru ciclul scurt de vegetatie sau la 7-8 inflorescente pentru cel prelungit. Carnitul va avea ca efect coacerea mai timpurie a rosiilor. Soiurile cu crestere determinata nu se copliesc si nu se carnesc.
– defolierea consta in ruperea frunzelor batrane de la baza care nu au un rol activ in hranirea plantelor. Astfel se realizeaza o buna aerisire a plantelor, se usureaza aplicarea lucrarilor si se inlatura focarele de infectie cu boli si daunatori.

Rosii 6  rosii 7

Recoltarea tomatelor se efectueaza esalonat, pe masura ce fructele ajung la maturitatea fiziologica. In cazul in care doriti sa pastrati seminte pentru infiintarea unei noi culuri in anul viitor, alegeti din recolta curenta fructe sanatoase cu seminte, seminte ce vor produce tomate asemanatoare cu planta mama.

Articole din aceeași categorie