e-gradinarit.ro
Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera), este o planta legumicola bianuala, din familia verzei, originara;dupa cum ii sugereaza si numele din Belgia. Caracteristic verzei de Bruxelles este producerea unei tulpini lungi(50-70cm inaltime) cu frunze necomestibile, de-a lungul careia se dezvolta muguri rotunzi sub forma unor capatani de varza in miniatura. In primul an de cultura planta va dezolta verzele iar in cel de-al doilea an, din verzisoarele formate pe tulpina vor creste tulpini florifere care vor produce seminte.

Varza de Bruxelles are cerinte asemanatoare fata de factorii de mediu ca si varza si implicit, tehnologii de cultura apropiate. Pentru cultivare, alegeti o bucata de pamant aflata in plin soare; solul trebuie sa fie usor drenabil. Pregatiti stratul inainte: sapati bine si maruntiti pamantul cu o grebla.

varza bruxelles 2  varza bruxelles 3

Semintele se sadesc in rasadnite, cu 4-6 saptamani inainte de data la care doriti sa le plantati in gradina. Cand plantutele mai cresc, transplantati-le in vase de 2,5-4 cm adancime. Dupa ce radacinile s-au dezvoltat suficient, transplantati verzele in gradina, la 35-60 cm distanta.

varza bruxelles 4  varza bruxelles 5

O alta varianta este sa semanati direct in camp deschis semintele, cu 4 luni inainte de data la care este preconizat sa cada primul inghet. Varza de Bruxelles se rareste plantele au 9-12 cm inaltime, in asa fel, incat sa ramana cele mai sanatoase; distanta dintre ele trebuie sa fie de 40-60 cm. Cand planta atinge jumatate din inaltimea dorita, indepartati frunzele de jos, pentru a permite mugurilor de varza sa se dezvolte la maxim. Inainte de recoltare, cu 30-35 de zile, se recomanda sa ciupiti varful tulpinii, pentru a opri crestrea plantei si sa se forteze dezvoltarea verzelor.

varza bruxelles 6  varza bruxelles 7

Varza de Bruzelles se recolteaza dupa inghet (verzisoarele au un gust mai intens), cand mugurii sunt tari, au forma compacta si culoare verde intens; trebuie sa aiba diametrul de aproximativ 2,5-4 cm. Mugurii plasati cat mai jos pe tulpina se maturizeaza primii. Varza ajunge la maturitate la 80-100 de zile de cand au fost plantate semintele. Se pot depozita timp de 3-5 saptamani, la 0 grade Celsius in conditii de umiditate destul de ridicate (95%).

Articole din aceeași categorie