Prima pagina Plante aromatice Rucola

rucola 1Rucola (Eruca sativa) este o planta anuala comestibila, originara din zona mediteraneana. Face parte din familia Brassicaceae/Cruciferae  (impreuna cu mustarul, varza, ridichea), iar la noi in tara mai este cunoscuta si sub numele de Voinicica. Frunzele de rucola sunt adanc lobate, cu 4 pana la 10 lobi laterali si un lob terminal. Acestea contin uleiuri de mustar si vitamina C, iar ca aspect sunt asemenatoare cu cele de papadie. Rucola creste rapid, putand atinge inaltimi de pana la 100 cm. La maturitate, rucola dezvolta tulpini inalte si subtiri in varful carora apar flori alb-galbui, brazdate de nervuri de culoare violet. Lasate sa se maturizeze, florile vor produce fructe in forma de teaca alungita (12-35 mm lungime), in interiorul carora se afla semintele. Semintele de rucola pot fi folosite ca si condiment.

 

 Frunzele de rucola au o aroma puternica, taria acestora crescand odata cu varsta. Aroma poate fi descrisa ca fiind asemenatoare nucii, cu un usor gust iute-amarui.

rucola 2  rucola 3

Rucola se poate insamanta primavara devreme sau toamna tarziu. Cultura de rucola, se dezvolta cel mai bine intr-un loc insorit sau partial umbrit. Ca schema de insamantare in cazul infiintarii culturii in gradina, se recomanda o distanta de 15-20 cm intre randuri si 2-3 cm intre plante pe rand.
Rucola se poate cultiva pe o varietate de soluri, dar cel mai bine creste pe solurile bogate in nutrienti si humus, cu un drenaj bun si un pH intre 6 si 7. Nu este recomadata cultivarea rucolei in vecinatatea legumelor din familia Cruciferelor (varza, ridiche, conopida, mustar, broccoli, etc.)

Cea mai buna cultura de rucola, se obtine in perioadele cu temperaturi mai scazute, respectiv primavara sau toamna. Ca planta anuala, rucola rezista inghetului de pana la -4°C. La temeperaturi ridicate (peste 25°C), frunzele dezvolta un gust prea picant iar planta se va maturiza rapid producand flori si ulteriror seminte.

rucola 4  rucola 5

Rucola are un sistem radicular destul de superficial si necesita udare regulata (odata la 1-2 saptamani). Daca udati prea mult, frunzele isi vor pierde din aroma iar lipsa apei va conferi un gust amarui frunzelor si va grabi producerea tijelor florale.

In cazul aparitiei in cultura a bolilor fungice (fainarea, putregaiul umed), aplicati tratamente cu fungicide si micsorati  densitatea plantelor pentru a oferi o aerisire buna. Combaterea daunatorilor se poate face prin tratamente cu pesticide.
Important de retinut in cazul tratamentelor cu fungicide si pesticide este faptul ca, acestea se pot face doar in primele doua saptamani de dezvoltare a plantelor si pe cat posibil cu produse cu remanenta de scurta durata.

rucola 6  rucola 7

Rucola are un ciclu de crestere destul de scurt, plantele fiind gata de recoltare in 30-50 de zile de la insamantare. Recoltarea se poate face prin taierea intregii plante sau doar a frunzelor.  Pentru o recoltare repetata, taiati doar frunzele exterioare de la baza plantei, lasand tulpina sa dezvolte  noi frunze. Frunzele recoltate se pot pastra in frigider maxim o saptamana, dupa aceasta perioada ele isi modifica gustul devenind necomestibile.
Daca este lasata sa infloreasca si sa produca seminte, rucola se va autoinsamanta de la un an la altul.



Articole din aceeasi categorie
Romanian English French German Italian Spanish
Banner
Banner
OtterShop - Premium
TeamDeals

Like banner