Prima pagina Plante aromatice Menta

menta 1Menta (Mentha piperita sau Mentha spicata) este o planta perena, cu miros si gust aromat caracteristic, originara din Europa, inalta de 40-120cm, cu tulpina puternic ramificata, inflorescenta este de forma unui spic, conic, alungit, de 4-10 cm lungime, cu flori de culoare violet deschis sau alba spre roz, in functie de soi. Exista foarte multe soiuri de menta, dar cele mai cunsocute sunt mentha spicata (menta creata)  si mentha piperita.

Mentha piperita are tulpina inalta (pana la 90 cm),  radacini adanci, iar  frunzele au o tenta purpurie. Florile sunt de  culoare violet deschis. Mentha spicata creste pana inaltimea de 60 cm, iar frunzele sunt usor intoarse si au nervuri foarte pronuntate. Florile acesteia sunt de culoare alba-roz.

menta 2  menta 3

Perioada de vegetatie a mentei incepe primavara devreme, cand temperatura medie este in jur de 3-5 C. Daca sunt acoperiti de zapada, stolonii de menta rezista la temperaturi foarte scazute de pana la -30 C. Temperatura optima pentru cresterea mentei este de 18-20ºC. Temperatura exterioara  ridicata determina scaderea continutului de ulei volatil.

Menta este un hibrid steril, care in practica agricola se inmulteste exclusiv pe cale vegetativa, prin folosirea stolonilor subterani (divizarea radacinilor).  O alta varianta de inmultire a mentei este inmultirea prin seminte, dar sansele de reusita sunt minime (incercati sa utilizati semintele unui soi nesteril). Ca schema de plantare puteti planta la distante de 40-60 cm intre randuri si 10 cm intre plante pe rand.

menta 4  menta 5

Menta poate creste in orice tip de sol, prefera soarele dar tolereaza foarte bine si zonele partial umbrite. Menta trebuie tinuta in permanenta sub control, inrucat este o planta perena cu o dezoltare agresiva si intr-un timp scurt se poate extinde pe suprafete insemnate.  O solutie simpla pentru a controla invazia mentei, este plantarea acesteia intr-un ghiveci ingropat (dezvoltarea radacinilor va fi tinuta sub control).

menta 6  menta 7

Rezistenta la boli si daunatori este destul de ridicata. Recoltarea frunzelor si a tulpinilor se poate face pe toata perioada de dezvoltare a plantei. Este indicat sa recoltati pe durata diminetii, deoarece concentratia de ulei volatil este mai ridicata in aceasta perioada a zilei. Frunzele de menta pot fi consumate in stare proaspata sau uscata.


Articole din aceeasi categorie
Romanian English French German Italian Spanish
Banner
Banner
OtterShop - Premium
TeamDeals

Like banner