e-gradinarit.ro
Busuiocul

Busuiocul

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta anuala originara din Asia, cu radacina pivotanta, bogat ramificata, cultivata atat ca planta condimentara, cat si ca planta aromatica si medicinala. Planta este de culoare verde – deschis, puternic aromata, cu tulpina erecta, inalta de 30-70 cm, ramificata de la baza si poarta frunze simple, petiolate, asezate opus, cu marginea intreaga sau slab dintata, pe partea inferioara cu numeroase glande secretoare de uleiuri eterice. Busuiocul are florile mici, hermafrodite, de culoare alba sau roz. Fructele (semintele) sunt mici, de culoare brun închis sau aproape negre, cu circa 2 mm lungime şi 1 mm în diametru, protejate de caliciu persistent.

In cultura se gasesc mai multe forme de busuioc, deosebindu-se dupa culoare, forma, aroma si marimea frunzelor. Pentru a obtine productii mari si cu un continut bogat in uleiuri eterice, busuiocul trebuie cultivat pe un teren insorit, suficient de umed si bogat in elemente nutritive. Busuiocul solicită multă caldura, dar spre deosebire de alte labiate bogate in ulei volatil se dezvolta bine si in locuri semiumbrite. De asemenea este usor afectat de brumele tarzii de primavara.

busuioc 2  busuioc 3

Busuiocul se poate planta prin semanat direct in camp sau cu ajutorul rasadurilor. Semanatul direct se face incepand cu jumatatea lunii mai. Pentru producerea rasadurilor se seamana in a doua decada a lunii martie, in rasadnite sau sere incalzite.

busuioc 4  busuioc 5

In prima parte a perioadei de vegetatie plantele de busuioc se dezvolta foarte incet si au nevoie de o ingrijire atenta. Lucrarile de ingrijire constau in prasile, udari repetate, rarirea plantelor in cazul semanarii directe, combaterea bolilor si a daunatorilor.

busuioc 6  busuioc 7

Recoltarea busuiocului se face manual, prin taierea lastarilor in perioada infloritului in masa a plantelor, din iunie pană toamna la aparitia brumelor. Această operatie se face pe timp uscat şi cald. Se usuca in snopi mici, la umbra, la temperatura de 30-35ºC.

Articole din aceeași categorie