Beneficiile Busuiocului: Proprietăți esențiale pentru sănătate și utilizări terapeutice

De cele mai multe ori este folosit ca un condiment, rol pe care îl îndeplinește minunat. Busuiocul este un membru esențial al marii familii de plante aromatice și poate fi folosit și pentru a crea preparate în dreptul propriu, cum ar fi pesto. Dar, care sunt exact efectele benefice pe care busuiocul le poate aduce corpului nostru? În acest articol îți prezentăm proprietățile și beneficiile pentru sănătate ale acestei plante delicioase, originare din sudul Asiei.

Rezumat

  • Nume științifice: Ocimum, Ocimum basilicum
  • Nume comune: busuioc, busuioc pentru sosuri, busuioc comun, busuioc înalt, iarba regală
  • Clasificare botanică: familia Lamiaceae (Lamiaceae)
  • Forme și preparate: sosuri, infuzii, ceaiuri de plante, ulei esențial

O plantă cunoscută de secole

Busuiocul este una dintre cele mai vechi plante cunoscute de umanitate. Astfel, foarte repede a devenit popular și multe varietăți au fost descoperite și cultivate de-a lungul secolelor.

Printre varietățile de busuioc, se numără busuiocul purpuriu, cel cu aroma de lămâie, cel cu aroma de scorțișoară, cel cu aroma de mentă, cel cu aroma de anason sau busuiocul thailandez, existând o multitudine de varietăți pentru a satisface toate gusturile și pentru a nu te plictisi niciodată.

Astăzi, busuiocul este o plantă aromatică înainte de a fi medicinală. Și nu contează varietatea în ceea ce privește beneficiile acestei plante; acestea rămân aceleași. A fost utilizat de secole în medicină pentru a trata o varietate de dureri cotidiene. Primele, sau cel puțin cele mai comune care pot fi alinate de busuioc, sunt durerile de stomac.

Utilizări ale busuiocului pentru sănătate

Utilizare internă

Antioxidant, busuiocul încetinește îmbătrânirea celulară și previne apariția bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer. Este un tonic digestiv care tratează balonarea, indigestia sau arsurile la stomac. Febrifug și stimulent, reduce febra, stările febrile și oboseala. Antispasmodic, alină greața, vărsăturile și spasmele digestive și gastrointestinale.

Utilizare externă

Tonic și analgezic, reduce crampele, durerile musculare și oboseala musculară. Antispasmodic, reduce perioadele dureroase.

Indicații terapeutice uzuale

Probleme digestive, durere în gât, tuse, răceli. Busuiocul este o sursă de vitamina A (antioxidant), vitamina C (tonică) și minerale (fosfor, calciu, etc.), fiind util pentru dezvoltarea țesutului osos.

Utilizat sub formă de gargară, busuiocul vindecă infecțiile orale. În cataplasme pe piele, reduce mâncărimea. În infuzie de plante și consumat după o masă copioasă, busuiocul este digestiv și calmant. Consumul unei infuzii de busuioc seara, înainte de culcare, promovează somnul.

Beneficiile busuiocului

Busuiocul este un ajutor prețios pentru digestie; reduce spasmele, balonarea, greața, constipația, precum și diareea și arsurile la stomac. De asemenea, ajută la prevenirea ulcerelor și fortifică sistemul digestiv în general.

Dar nu doar atât. Se spune că busuiocul acționează împotriva stresului, pierderii memoriei și stărilor depresive cauzate de stres sunt în raza sa de acțiune. Pe de altă parte, această plantă ar avea și un impact pozitiv asupra circulației sângelui și asimilării zahărului de către organism.

Busuiocul poate contribui și la bunăstarea pielii, în special pentru cei cu tendință de piele grasă. Proprietățile sale antiinflamatoare ajută la prevenirea infecțiilor și la menținerea sănătății pielii prin eliminarea impurităților cotidiene.

Cum să consumi busuioc

Se păstrează mai bine proaspăt și este una dintre plantele ideale de avut în bucătăria ta. În pesto, într-o salată cu roșii și mozzarella proaspătă, stropită cu ulei de măsline, în supă, etc… există multe idei. Este posibil să adaugi și câteva frunze de busuioc în băuturi precum limonadă casnică sau cocktail-uri pentru a adăuga o notă condimentată rezultatului.

Aceasta fiind spusă, busuiocul este disponibil și în alte forme; sub formă de infuzie, ulei esențial și capsule, de exemplu. Majoritatea studiilor care au fost realizate pentru a observa beneficiile busuiocului au fost efectuate în forma de ulei esențial. Desigur, avizul unui profesionist în domeniul sănătății este preferabil în locul auto-medicării dacă dorești să descoperi aceste beneficii.

Contraindicații

Uleiul esențial de busuioc este contraindicat pentru femeile însărcinate, mamele care alăptează și copiii sub 6 ani, epilepticii și persoanele cu boli de ficat.

Busuiocul conține cantități semnificative de vitamina K, astfel că consumul său trebuie limitat pentru persoanele care urmează un tratament anticoagulant cu VKA.

Are un conținut ridicat de estragol, un compus care devine cancerigen atunci când este consumat în cantități excesive. Prin urmare, nu se recomandă utilizarea unui tratament de mai mult de o săptămână sub formă de ulei esențial.

Nu consuma uleiul esențial de busuioc pentru mai mult de o săptămână și niciodată pur, trebuie diluat. Nu mai mult de 4 picături pe zi.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button