Cimbrul: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Cimbrul este o plantă aromatică plină de beneficii, fiind una dintre ierburile fine, alături de rozmarin. Este originar dintr-o zonă geografică vastă, care cuprinde Europa Centrală, Orientul Apropiat, Asia Mică și Maghrebul, dar astăzi este răspândit în întreaga lume. Descoperiți proprietățile și beneficiile pentru sănătate ale cimbrului și învățați cum să îl folosiți și să îl consumați.

Se dezvoltă în soluri ușoare, calcaroase și bine drenate, în regiunile însorite. Cimbrul este apreciat în gastronomie pentru aromele sale și în medicina naturală pentru beneficiile sale terapeutice. Aceasta ameliorează tusea și ajută digestia, printre alte beneficii.

Istoria Cimbrului

De la denumirea sa științifică „satureja hortensis”, care în latină înseamnă „iarba satirului”, cimbrul – al cărui nume a apărut în 1398 – este cunoscut încă din antichitate.

A fost folosit de greci și egipteni, care îl foloseau pentru a-și condimenta mâncărurile. De asemenea, îl consumau ca băutură pentru a-și stimula potența sexuală.

Mai târziu, descrisă de unii drept „planta fericirii” și considerată de alții drept „planta diavolului”, a fost importată în Europa Centrală și de Nord de către călugării benedictini, cărora le-a fost interzis ulterior să o consume din cauza virtuților sale afrodiziace.

Proprietăți și beneficii ale cimbrului

Plantă perenă și semiviguroasă, cimbrul este bogat în acid rozmarinic: un antioxidant puternic, a cărui acțiune previne riscul bolilor cardiovasculare, al bolilor legate de îmbătrânire și al anumitor tipuri de cancer.

Este o sursă reală de minerale (magneziu, fier, calciu, mangan) și vitamine (K, B6).

Acesta conține, de asemenea, carbohidrați, proteine, lipide și fibre alimentare. În fine, cimbrul are, de asemenea, proprietăți carminative, anestezice, tonice și digestive.

În ceea ce privește beneficiile terapeutice, este cunoscut pentru:

  • Oprirea diareei, a balonării și a flatulenței.
  • Facilitarea digestiei
  • Pentru a echilibra flora intestinală după o infecție bacteriană sau virală
  • Pentru a ameliora durerile de stomac și spasmele digestive.

O plantă care este atât antivirală, cât și antiseptică, cimbrul tratează eficient durerile de gât și răcelile. În mod similar, efectul său anti-fatiga se măsoară prin capacitatea sa de a restabili energia, fie ea intelectuală, fizică sau sexuală.

Cum se utilizează cimbrul

În bucătărie, cimbrul se consumă de obicei sub formă uscată. Folosit ca condiment încă din cele mai vechi timpuri, poate spori aroma sosurilor, a peștelui sau a cărnii la grătar, a supelor, a tocănițelor de legume.

Unii bucătari îl recomandă pentru a condimenta o mâncare de cartofi sau de brânză de capră.

În caz de infecții sau boli respiratorii, naturiștii o recomandă sub formă de apă de gură sau sub formă de infuzie.

Utilizările cimbrului pentru sănătate

Infuzie

50 g de vârfuri uscate de flori de cimbru la un litru de apă. Se pune cimbrul într-o pungă de pânză sau într-un infuzor, se introduce punga în ceainic, se toarnă apă clocotită peste ea și se lasă la infuzat timp de 10 minute.

Pentru o persoană, numărați 1 lingură de flori pe cană. Această infuzie poate fi folosită ca apă de gură pentru tratarea aftelor, rănilor, a durerilor de gât. Beți 3 căni pe zi.

Pentru efecte asupra libidoului, aceeași doză, inclusiv o ceașcă la culcare, timp de zece zile.

Capsule

În caz de diaree, se iau 4 x 2 capsule pe zi în primele două zile, apoi 3 x 2 capsule. Maxim o săptămână. Pentru copii, reduceți doza la jumătate.

Uleiuri esențiale

În comprese sau frecții, pur sau diluat. Nu puneți în contact cu membranele mucoase. Uz intern: 1 sau 2 picături într-o cană de lapte cald, care se administrează după mese.\

S-ar putea să te intereseze să citești și: Cum și când să cultivi zarzavaturile în sistem ecologic.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button