e-gradinarit.ro
Coriandrul

Coriandrul

Coriandrul (Coriandrum sativum) este o planta anuala, originara din Asia centrala si Europa, cultivata pentru semintele sale bogate in uleiruri eterice.  Coriandrul poate creste  pana la inaltimi de 40-80 cm, are radacina pivotanta, verticala si subtire, din care creste o tulpina inalta si cilindrica. Frunzele sunt trifoliate, de culoare verde inchis. Florile sunt albe, iar inainte de inflorire au culoare roz. Fructele sunt sferice, usor striate, de culoare galben rosiatica si sunt goale pe dinauntru.

Coriandrul se cultiva mai ales pentru fructele sale, utilizate drept condiment si pentru extragerea uleiului de coriandru (folosit in industria cosmetica), dar si pentru frunzele sale utilizate in scop medicinal. Frunzele se utilizeaza numai in stare proaspata sau congelata. Prin uscare frunzele isi pierd atat aroma cat si proprietatile terapeutice.

coriandru 2  coriandru 3

Coriandrul prefera un climat calduros si mai degraba uscat decat umed. Solul trebuie afanat si bogat in calciu. Infiintarea culturii se face prin semanat direct, la inceputul primaverii, dupa ce a trecut riscul ingheturilor. Dupa rasarirea plantelor se recomanda efectuarea de prasile si pliviri ori de cate ori este nevoie, pentru a mentine solul curat de buruieni.

coriandru 4  coriandru 5

Durata de vegetatie a coriandrului este de aproximativ 100 de zile. Recoltarea fructelor incepe imediat ce acestea incep sa se scuture, moment in care au un nivel maxim de substante aromatice si terapeutice.

coriandru 6  coriandru 7

Articole din aceeași categorie