e-gradinarit.ro
Cresonul

Cresonul

Cresonul

Cresonul (Lepidium Sativum) cunsocut si sub numele de hrenita, este o planta erbacee anuala, face parte din familia mustarului (Brassicaceae) si este originar din Asia. Radacina este simpla, pivotanta; tulpina inalta 30-50cm, cu ramificatii terminate in inflorescente marunte, de culoare alba.
Frunzele au culoare verde intens, cele bazale sunt intregi cu forma rotunda sau ovala iar cele din partea superioara a tulpinii sunt mai mari si rotunde sau penate. Infloreste in luna mai –iunie. Fructul este o silicva cu 2-5 seminte mici, de culoare bruna.

creson2  creson3

Cresonul se poate cultiva anual in rasadnite si sere, in gradina sau in casa (in ghivece sau jardiniere). Pentru insamantare, se presara semintele pe un strat de 4-5 cm de pamant umed, dupa care se acopera cu un strat foarte subtire de nisip sau pamant. Nu este obligatoriu ca semintele sa fie acoperite in totalitate cu pamant.Udate regulat, semintele vor germina dupa 2-3 zile, iar la 10-15 zile dupa germinare, se vor putea recolta frunzele. Daca insamantati creson la interval de 2 saptamani, puteti beneficia de o recoltare esalonata a acestuia si veti avea creson proaspat pe toata durata anului.

creson4  creson5

Cresonul se dezvolta cel mai bine in locurile partial umbrite, iar in cazul in care temperaturile sunt ridicate, are nevoie de umbra totala. Daca este expus temperaturilor ridicate, cresonul va dezvolta rapid tulpina florala sau se va ofili. Solul trebuie sa fie bine afanat si udat des.

creson6  creson7

Frunzele de creson sunt bogate in vitamina C, minerale si uleirui carotenice, care le confera o aroma usor picanta. Acestea se recolteaza cat sunt tinere si se folosesc proaspete la preparearea salatelor, sandwich-urilor si a mancarurilor negatite.

Articole din aceeași categorie