e-gradinarit.ro
Dafinul

Dafinul

Dafinul

Dafinul ( Laurus nobilis) cunoscut si sub numele de laur, este un arbust din familia Lauraceae originar din zona Mediteranei si a Orientului mijlociu. Dafinul este cultivat sau creste spontan in toate zonele bazinului mediteranean crescand pana la inaltimi de 12 m. In zonele reci acesta este cultivat ca planta de ghiveci, situatie in care nu depaseste 2-3 m inaltime.

Frunzele dafinului au forma ovala, cu margini dantelate, avand pe fata superioara culoarea verde inchis cu aspect cerat iar pe fata inferioara culoarea verde deschis cu aspect mat. Frunzele se folosesc drept condiment in gastronomie si se pot culege in orice perioada a anului. Dafinul este un arbore vesnic verde, suporta foarte bine taierile de formare, fiind cultivat si in scop ornamental. Florile sunt de culoare alb-galbuie, asezate in forma de ciorchine. Perioada de inflorire se situeaza intre lunile martie-mai. Fructele au forma unor boabe alungite de culoare violet, iar cand ajung la maturitate acestea capata culoarea neagra.

dafin 2  dafin 3

Pentru a se dezvolta in conditii optime, dafinul are nevoie de un loc insorit sau cu umbra partiala. In cazul amplasarii intr-un loc umbrit in permanenta, dafinul se va dezvolta extrem de lent. Prefera solurile fertile, cu un drenaj bun. Pentru plantarea in ghivece, se poate folosi ca substrat pamant de gradina amestecat cu putin nisip (pentru asigurarea unui drenaj bun). Transplantarea se va face la 3-4 ani, dar in fiecare primavara se recomanda inlocuirea pamantului de la suprafata ghiveciului cu altul proaspat.

dafin 4  dafin 5

Vara se uda abundent, iar pe durata iernii foarte rar, atat cat sa nu se usuce pamantul. Nu se va lasa niciodata apa sa balteasca in farfuria ghiveciului. In perioada de vegetatie, o data la doua saptamani, se poate adauga un fertilizator lichid in apa de udare.

Iarna, plantele cultivate in ghiveci se pot pastra intr-o incapere neincalzita (4-10°C), iar cele cultivate in gradina trebuie protejate cu plase anti-inghet. Toamna sau primavara, se pot efectua taieri de mentinere a formei.

dafin 6  dafin 7

Dafinul se poate inmulti prin seminte sau prin plantarea butasilor rezultati din taierile anuale. Semintele se pot planta primavara, intr-o tavita care contine un substrat de nisip grosier, pamant de gradina si turba. Semintele de dafin au coaja coaja dura, motiv pentru care inainte de insamantare se recomanda „scarificarea” acestora. Scarificarea consta in zgarierea invelisului dur al semintelor cu ajutorul unei hartii abrazive, fapt care usureaza patrunderea apei in seminte si grabeste germinarea acestora. Dupa insamantare, tava se va aseza intr-un loc umbrit la o temperatura de aproximativ 20-23°C si se va acoperi cu o folie de plastic care va ajuta la mentinerea unei umiditati constante.Zilnic se va verifica nivelul umiditatii, iar daca este nevoie se va pulveriza solul cu apa. Germinarea semintelor poate dura intre 3 saptamani si 2 luni.
Inmultirea prin butasi se poate realiza toamna si se folosesc butasi semi-lemnificati (cei cruzi vor putrezi repede iar cei lemnificati vor emite foarte greu radacini), cu lungimi de 10-15 cm. Butasii se taie usor oblic sub un nod si se indeparteaza frunzele situate in partea inferioara a butasului (se lasa maxim 2 perechi de frunze in varful butasilor). Pentru stimularea inradacinarii, butasii se trateaza cu substante rizogene si se planteaza intr-un substrat de truba si nisip grosier. Butasii plantati se pot acoperi cu o folie de plastic transparenta pentru mentinerea umiditatii si se aseaza intr-un loc umbrit cu o temperatura de aprox 14-18°C. Zilnic se va controla nivelul umiditatii. La 2-3 luni dupa plantare pot aparea muguri de frunze noi, lucru care semnifica faptul ca inradacinarea butasilor a reusit.

Articole din aceeași categorie