e-gradinarit.ro
Isopul

Isopul

Isopul (Hyssopus officinalis) este un subarbust cu aspect tufos, cu inaltimi de pana la 50-60 cm, originar din regiunile aride din sudul Europei. In tara noastra isopul creste numai in cultura, nu se intalneste si in flora spontana. Partea subterana a isopului este formata dintr-un rizom scurt, din care pornesc radacini verticale. Tulpina este lignificata la baza si erbacee in partea superioara. Isopul are frunzele opuse, alungite, cu marginea intreaga, lucioase, de culoare verde-masliniu. Florile care apar la subsuara frunzelor superioare, sunt grupate in inflorescente sub forma de spic iar culoarea variaza in functie de soi de la violet pana la alb sau roz (specii mai putin raspandite). Isopul infloreste din luna iulie pana in septembrie. Semintele sunt mici, cafenii si isi pastreaza facultatea germinativa pe durata a 2-3 ani.

Isopul vegeteaza foarte bine in solurile cu fertilitate scazuta, cu un continut bogat in calcar si amplasate intr-un loc insorit. Pe durata iernii rezista bine la geruri iar pe durata verii suporta foarte bine seceta. Amplasarea culturii de isop intr-un loc insorit si cu temperaturi ridicate pe durata verii, va asigura un continut ridicat de ulei eteric in frunze.

isop 2  isop 3

Cultura de isop se poate infiinta fie insamantare directa in camp, fie pe cale vegetativa prin despartirea tufei sau prin folosirea de butasi care inradacineaza usor. Insamantarea sau plantarea butasilor se poate face primavara devreme sau la sfarsitul toamnei. Insamantarea si plantarea butasilor se face pe randuri la 60-70 cm distanta si 30 cm distanta intre plante pe rand. In cazul infiintarii culturii prin insamantare directa, este necesarea efectuarea lucrarilor de rarire a plantelor pentru a respecta schema de plantare mentionata mai sus.

isop 4  isop 5

Lucrarile de ingrijire pentru cultura de isop presupun prasirea periodica pentru distrugerea buruienilor, iar primavara inainte de pornirea in vegetatie se taie partile uscate ale plantei si se tund tufele pentru a stimula productia de inflorescente. Durata medie de viata a unei culturi de isop este de 10-15 ani.

isop 6  isop 7

De la isop se recolteaza varfurile inflorite, culese la 10 cm deasupra solului, evitandu-se tulpinile lignificate. Planta are cel mai mare continut de ulei eteric in momentul in care plantele au inflorit pe jumatate. Produsul vegetal astfel recoltat se usuca natural, prin asezare in straturi subtiri in spatii umbrite si bine aerisite. Dupa uscare se depoziteaza in recipiente inchise ermetic, la adapost de lumina si umezeala.

Articole din aceeași categorie