e-gradinarit.ro
Levantica

Levantica

Levantica (Lavandula angustifolia) este un semiarbust de cultura, cu durata mare de viata (pana la 20—30 ani), ramificat in forma de tufa, cu un colorit general verde-cenusiu, inalt de 40— 70 cm; radacina: lignificata, groasa pana la 2—3 cm; tulpina: ramificatiile batrane sunt lignificate, brune, cu scoarta exfoliata, ramificatii numeroase, cele terminale cu inflorescente au 25—30 cm si sant foliate numai la baza, cele sterile mai scurte si foliate complet ; frunze: opuse, liniare, cu varf ascutit, lungi de 2-—5 cm şi late de 3—5 mm; florile liliachii-rosiatice si sunt grupate sub forma de spic lung de 3—7 cm. Ramificatiile care poarta inflorescentele sunt lungi de 25-35 cm si prezinta frunze numai in partea inferioara. Semintele lavandei sunt tari, acoperite cu o membrana slab permeabila, fapt pentru care germineaza si rasar intr-o perioada indelungata.

Fiind planta de origine mediteraneana, levantica solicita temperaturi ridicate atat pentru germinare (10—15°C), cat si pentru pornirea in vegetatie in anii urmatori (10—12°C). Cerintele fata de umiditate sunt reduse, suportand bine seceta. Fata de umiditatea solului, levantica are cerinte mai ridicate la germinarea semintelor si pentru prinderea plantelor. Lumina este un factor important in special pentru sintetizarea uleiului eteric, in conditii de lumina directa procentul depasind de 2—3 ori pe cel obtinut in conditii de umbrire. Solul trebuie sa fie usor umed si argilos. Levantica nu suporta soluri cu exces de umiditate sau apa stagnanta.

lavanda 2  lavanda 3

Lavanda se poate inmulti atat generativ, prin producerea de rasad din seminte, cat si vegetativ, prin butasi inradacinati sau prin musuroirea si despartirea tufelor batrane.

Semintele lavandei sunt mici, tari si cu germinatia redusa si lenta, fapt pentru care, de regula, nu se seamana direct in camp, ci in straturi reci in vederea obtinerii rasadului. Semanatul se poate efectua atat toamna tarziu, octombrie-noiembrie cat si primavara devreme, februarie- martie. Rasarirea semintelor de levantica, incepe primavara cand temperatura aerului se va mentine constant la 14-15 ºC. La semanatul de primavara semintele germineaza incet si rasar greu, ceea ce impune inmuierea acestora timp de 3-4 zile in apa.
Dupa rasarire, atunci cand plantele au 2-3 perechi de frunze se aplica raritul, lasandu-se intre plante 3-5 cm. Pana la sfarsitul vegetatiei, in toamna, rasadul trebuie mentinut curat de buruieni, prin pliviri repetate, udat, ingrasat si prasit.
De asemenea, cel putin de 2 ori se vor taia toate tijele florale aparute pentru a obliga planta sa formeze ramificatii cat mai aproape de sol. Inaltimea de taiere a tulpinilor florifere este de cca. 8-10 cm de la nivelul solului.

lavanda 4  lavanda 5

Rasadul de levantica este gata de transplantare, la loc definitiv, la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie, cand se scoate, se sorteaza si se pastreaza stratificat in nisip sau in sol umed, pana la plantare.

O metoda de inmultire mult mai recomandata decat rasadurile produse din samanta sant butasii ce rezulta din despartirea tufei. In acest scop se folosesc culturile de 3—4 ani. In octombrie-noiembrie se taie portiunea aeriana a tufei la 8 — 10 cm deasupra pămîntului. Cioturile rezultate se acoperă cu pamant ce se indeasa bine intre ele. Primavara, dupa ce au inceput sa vegeteze si sa formeze organele aeriene, tufele se acopera din nou cu pamant. Pe timpul verii plantele dau lastari, care se inradacineaza bine. Toamna plantele se scot din pamant, se impart in mai multi puieti.
In primul an de cultura se indeparteaza inflorescentele pentru a nu slabi plantele, iar toamna se rup varfurile ramurilor pentru a se coace lemnul si pentru a le mari rezistent la frig. Transplantarea la loc definitiv a butasilor inradacinati sau a rasadului se va face numai in sol umed.

lavanda 6  lavanda 7

Lucrarile de intretinere constau in prasit intre randuri, pliviri, completarea golurilor, taieri regulate pentru formarea tufei. De asemenea in momentul in care tufele incep sa se ususce se recomanda operatia de regenerare a plantelor. Perioada optima de efectuare a taierilor pentru regenerare este in luna februarie, inaintea inceperii vegetatiei, sau noiembrie, dupa incetarea vegetatiei, dar numai atunci cand solul are umiditate suficienta si permite maruntirea acestuia pentru acoperirea plantelor taiate. Cea mai potrivita inaltime de taiere este de 5-10 cm de la suprafata solului.

La plantatiile de levantica bine întretinute recoltarea incepe in al doilea an de cultura, in lunile iunie-iulie, cand plantele ajung la deplina inflorire, se taie varfurile. Lucrarea se executa pe timp uscat si cald.Inflorescentele trebuie recoltate in prima jumatate a zilei, cand ele contin cea mai mare cantitate de ulei.

Articole din aceeași categorie