e-gradinarit.ro
Oregano

Oregano

Oregano (Origanum vulgare), este o planta perena, intens aromata, care creste pana la 20-80 cm inaltime, cu tulpina in patru muchii. Frunzele sunt opuse, de lungime 1-4 cm, scurt petiolate, de forma ovala, cu marginea intreaga sau usor dintata. Frunzele contin celule cu ulei eteric, acesta fiind motivul utilizarii drept condiment. Florile sunt de culoare lila-mov, lungi de 3-4 mm, reunite in buchete la varful tulpinii si al ramurilor.

oregano 2  oregano 3

In situatia infiintarii unei culturi noi, se poate folosi insamantarea directa sau producerea de rasaduri cu plantare vara, iar in cazul culturilor existente se practica despartirea tufelor. In gradina cea mai potrivita metoda este obtinerea rasadurilor si plantarea acestora in straturi sau ghivece. Planta infloreste incepand din iulie pana in august.

oregano 4  oregano 5

Se poate consuma atat proaspat, cat si uscat, ultima varianta fiind preferata deoarece se pastreaza timp indelungat. Recoltarea frunzelor se face inainte de inflorire. Frunzele se usuca in locuri umbroase si aerisite.

oregano 6  oregano 7

Articole din aceeași categorie