e-gradinarit.ro
Roinita

Roinita

Roinita (Melissa officinalis) cunoscuta si sub denumirea de melisa, iarba de lamaita sau iarba stupilor este o planta erbacee perena, din familia Lamiaceae (din aceeasi familie mai fac parte menta, busuiocul, salvia, rozmarinul) originara din zona mediteraneana.
Specific acestei plante este faptul ca frunzele sale raspandesc o aroma intensa de lamaie, mai ales cand sunt frecate intre degete.

Roinita poate creste pana la 75-100 cm inaltime, are tulpini ramificate in forma de tufa, cu numeroase frunze. Partea subterana este reprezentata de un rizom lignificat, de aproximativ 30 cm lungime, din care pornesc radacini adventive. Frunzele, de culoare verde deschis, sunt dispuse opus, au forma ovala, sunt zimtate pe margini si sunt acoperite de perisori albi. Florile de culoare alb-liliachie, cresc sub forma de buchete si apar la subsuara frunzelor incepand cu luna iunie. Roinita este bogata in uleiuri esentiale, taninuri si alcaloizi. In tara noastra, roinita se intalneste in cultura si in flora spontana, in special in sudul si in vestul tarii, unde prefera coastele pietroase si insorite din padurile de stejar si salcam.

roinita 2  roinita 3

Infiintarea culturii de roinita se poate realiza in trei moduri: prin insamantare directa in camp, prin producerea si ulterior plantarea rasadurilor si prin divizarea tufelor de plante mature.Roinita se dezvolta cel mai bine in locurile insorite sau cel mult partial umbroase (in aceasta situatie cantitatea de ulei volatil din planta va fi mai scazuta), ferite de curenti de aer si lipsite de buruieni (roinita este sensibila la imburuienare).Solul trebuie sa fie bogat in humus, permeabil si bine afanat, solurile grele, foarte umede (excesul de umezeala poate dauna), acide sau nisipoase nefiind indicate.
Cultura de roinita nu poate fi precedata sau urmata tot cultura de Lamiaceae mai devreme de 4-6 ani.Cultura de roinita trebuie protejata de ger pe durata iernii, in caz contrar, gerurile de sub -15°C pot compromite cultura.Daca se respecta conditiile corespunzatoare de cultura, plantatia de roinita poate dura intre 3-5 ani.

Insamantarea directa in camp se poate face la sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie (temperatura in sol trebuie sa fie de minim 15°C) la o adancime de 1 cm. Pentru a asigura o insamantare cat mai uniforma, se recomanda amestecarea semintei cu nisip (de 4-5 ori cantitataea semintelor). Distanta dintre randuri trebuie sa fie de minim 45 cm.

roinita 4  roinita 5

In cazul infiintarii culturii prin plantarea rasadurilor, acestea se obtin prin insamantare in rasadnite calde (temperatura minima de 20°C) la inceputul lunii martie. Ca si in cazul insamantarii directe, semintele se vor amesteca cu nisip pentru a asigura o insamantare cat mai uniforma.  Durata de germinatie a semintelor de roinita se situeaza intre 10-15 zile. La aproximativ 6 saptamani dupa rasarirea rasadurilor, cand  acestea au 4-5 cm inaltime, se pot planta la exterior. Ca distante de plantare lasati un minim de 45 cm distanta intre randuri si 30 cm distanta intre plante pe rand. Dupa plantare, rasadurile se uda din abundenta pentru  a se prinde.

Cea de-a treia metoda de infiintare a culturii de roinita si poate cea mai simpla si sigura este divizarea tufelor in varsta de minim 3 ani. Aceasta operatiune se realizeaza numai toamna, iar butasii se desprind din planta mama cu radacina cut tot. Ca schema de plantare se folosesc aceleasi distante ca si in cazul plantarii rasadurilor.

Principalele lucrari de intretinere a culturii de roinita constau in: prasile repetate pentru indepartarea buruienilor, udare si aplicare de ingrasaminte dupa fiecare taiere, protejarea culturii impotriva inghetului prin imprastierea in jurul plantelor a gunoiului de grajd bine fermentat.

roinita 6  roinita 7

De la roinita se recolteaza partea aeriana (tulpina si frunzele), prin taierea cu grija la 10 cm deasupra solului, pentru a nu dezradacina planta, care va dezvolta ulterior alte tulpini. Perioada optima pentru recoltare este inainte de inflorire, dupa aceasta etapa plantele pierzandu-si din continutul de ulei volatil.Culesul se face pe timp frumos, insorit (dupa ce s-a uscat roua de dimineata), in zile fara vant (vantul favorizeaza evaporarea uleiurilor volatile din planta). Imediat dupa culegere, tulpinile si frunzele de roinita se pun la uscat in strat subtire, intr-un loc umbros si lipsit de umiditate. In primul an de cultura se realizeaza o singura recoltare, la inceput de septembrie, iar incepand cu al doilea an de cultura se pot efectua 2-3 recoltari pe sezon.

Semintele de roinita se pot obtine de la plante sanatoase, neatacate de boli si daunatori, bine dezvoltate, prin culegerea si uscarea inflorescentelor ajunse la maturitate. Dupa uscare florile se scutura si se aduna semintele rezultate.

Articole din aceeași categorie