e-gradinarit.ro
Salvia

Salvia

Salvia (Folium Salviae) este un subarbust de cultura, bine ramificat, cu baza lignificata, inalt de 30—80 cm; care infloreste in al doilea an de cultura. Frunzele sunt ovale sau cu varful ca de lance, de culoare verde intens sau gri-verde, adesea vargate sau acoperite cu perisori. Primavara si vara din tufisuri apar lungi spicuri drepte care poarta flori de culoare albastru violet, rosie sau mai rar alba. Exista si specii de salvie cu flori roz sau galbene.

Salvia este uneori cultivata ornamental prin gradini si are cerinte mediu dictate de originea sa mediteraneana. Privitor la conditiile de temperatura, planta germineaza incepand cu 10°C, iar apoi are nevoie de calduri toride vara si ierni blande. Gerurile tarzii care survin la inceputul primaverii, pot duce la compromiterea culturii. Terenul trebuie sa fie bine aparat de vanturi puternice, care aduc praf ce se depune pe frunzele care au suprafata ne­regulata si nu se mai poate indeparta. Solicita lumina directa, dar se poate cultiva si in locuri semiumbrite. Salvia nu are pre­tentii deosebite fata de umiditate.

salvie 2  salvie 3

Infiintarea culturii de salvie se poate face prin semanat direct sau prin producerea de rasaduri. In cazul insamantarii directe in camp, se seamana la inceputul iernii, la intervale de de 60 cm sii la adincimea de 1—1,5 cm, astfel ca rasa­rirea sa aiba loc primavara devreme. Pentru ca insamintarea sa se faca cat mai uniform, saminţa de salvie poate fi amestecata in prealabil cu nisip. Pentru producerea rasadurilor, se insamanteaza in straturi reci de vara (10—20 iulie) sau in straturi calde de primavara (10—20 februarie).
Pentru a grabi încolţirea semintelor in straturi sau rasadnite ele se umecteaza in prealabil timp de 24 ore la temperatura de 18—20°C. La 45— 50 zile de la insamintare (toamna pana cel mai tarziu la 20 septembrie si primavara la sfirsitul lunii aprilie), cand rasadurile au 3—4 frunze si radacina bine dezvoltata, se planteaza la locul definitiv.
Salvia se planteaza in randuri, la intervale de 60 cm si la distante pe rand de 10—15 cm. Respectarea timpului optim de plantare este important deoarece plantele tinere de salvie sant sensibile la inghet.

salvie 4  salvie 5

Lucrarile de ingrijire presupun prasile si pliviri repetate, rarirea plantelor, completarea locurilor goale, incepand cu al doilea an de cultura, primavara se face operatia de intinerire a plantelor prin taierea tulpinilor din anul anterior la 10 cm inaltime, udari in functie de necesitati.

salvie 6  salvie 7

In primul an de cultura salvia se recolteaza o singura data, toamna. Frun­zele ajung la maturitate inainte de inceperea infloririi. Incepand cu al doilea an de cultura, recoltarea se poate face de 2-3 ori pe sezon. Pentru a avea un produs de calitate, recoltarea nu se face pe roua sau ploaie. Salvia se usuca in incaperi uscate si bine aerisite.

Articole din aceeași categorie