e-gradinarit.ro
Calathea

Calathea

Calathea

Descriere: Calathea este o planta din familia Amaranthacee originara din regiunile subtropicale ale Americii de Sud, cu aspect de tufa, inalta de pana la 50 cm. Frunzele calatheei sunt ovale, de culoare verde cu dungi argintii pe partea superioara si  de culoare rosie -purpurie pe partea inferioara. La unele specii de Calathea pot aparea flori la inceputul primaverii. Cele mai cunsocute specii de Calathea sunt: Calathea crocata,  zebrina, ornata,  grandiflora si  makoyana.

Ingrijire: Calathea se dezvolta cel mai bine intr-un loc cald, semi-umbrit cu umiditate atmosferica ridicata. Optimul termic pentru dezvoltarea plantei se situeaza intre 18-25° C. Evitati amplasarea in zone expuse la curenti de aer (determina caderea frunzelor) si la razele directe ale soarelui (provoaca arsuri pe frunze). Vara se reomanda pulverizarea frunzelor cu apa, deoarece in lipsa unei umiditati ridicate frunzele se rasucesc si capata culoarea bruna. Periodic este necesara stergerea frunzelor de praf cu o carpa umeda. Pe timpul verii se va uda abundent (chiar zilnic in perioadele foarte calduroase), pe timpul iernii udarile se vor diminua atat cat sa se mentina pamantul umed intre 2 udari. Pe durata iernii temperatura nu trebuie sa scada sub 15°C. Solul trebuie sa fie bogat in elemente nutritive si sa aiba un bun drenaj. In perioada de crestere se pot administra ingrasaminte lichide odata la 2 saptamani. Daca radacinile au ocupat ghiveciul in totalitate, Calathea se poate transplanta la inceputul primaverii, in perioada de repaus vegetal.

calathea 2  calathea 3

Inmultire: Se face primavara devreme (februarie-martie) prin divizarea tufei. Dupa plantare, ghivecele cu noile plante se tin la umbra, intr-un mediu cu umiditate ridicata.

Articole din aceeași categorie