e-gradinarit.ro
Camelia

Camelia

Camelia (Camellia japonica)

Descriere: Camelia este un arbust originar din Japonia, cu frunze persistente, de forma ovala, usor zimtate pe margini, de culoare verde-inchis, lucioase pe fata superioara. Florile solitare sau cate doua, sunt asemanatoare cu florile de trandafir, dar fara miros. Culoarea florilor difera in functie de varietate, de la rosu, roz si violet pana la alb sau crem. Camelia are o perioada de crestere intensa primavara-vara, iar spre sfarsitul verii formeaza muguri florali. In functie de varietate, Camelia infloreste in perioada octombrie-aprilie, dar cel mai adesea in luna ianuarie. Plantele adulte pot atinge inaltimi de pana la 1,5-2 m.

Ingrijire: Camelia are nevoie de multa lumina, dar nu suporta razele directe ale soarelui. Cel mai bine se dezvolta in spatii bine aerisite, racoroase, cu umiditate atmosferica ridicata, departe de orice sursa de caldura. Mentinerea plantei intr-un spatiu cu aer uscat, va determina caderea frunzelor si a bobocilor. Se uda regulat, cu apa fara calcar, fara a se lasa pamantul sa se usuce intre doua udari. Pe durata verii este necesara pulverizarea frecventa a foliajului cu apa dedurizata, pentru a evita patarea frunzelor. Solul in care trebuie plantata Camelia se compune dintr-un amestec de turbă, pământ de frunze, pământ necalcaros si nisip. In perioada de crestere pana la formarea mugurilor floriferi, odata pe luna se poate administra un ingrasamant fara continut de calcar.
La inceputul toamnei, planta va incepe sa dezvolte muguri floriferi. Dupa acest moment, pentru a stimula o inflorire abundenta, se recomada ca planta sa intre intr-un repaus vegetativ, favorizat de tinerea plantei la o temperatura de 7-10°C si rarirea udarilor. Bobocii Cameliei sunt foarte sensibili si drept urmare pentru a impiedica scuturarea acestora, evitati in perioada de inflorire expunerea plantei la temperaturi foare scazute, exces de apa in sol, curenti de aer si schimbarea pozitiei ghiveciului. Imediat dupa ofilire, este bine sa inlaturati florile uscate. Primavara, dupa trecerea perioadei de inflorire se pot face taieri de curatire si de corectare a formei coroanei.
Transplantarea se face numai daca este strict necesar (cand radacinile au umplut ghiveciul), deoarece Camelia nu suporta bine aceasta operatiune. In schimb, primavara devreme trebuie inlocuit pamantul de la suprafata ghiveciului, pe o adnacime de 3-4 cm.

camelia japonica 2  camelia japonica 3

Inmultire: In luna august sau in ianuarie daca s-a incheiat inflorirea, prin butasi de varf cu trei frunze, semilemnificati. Butasii se planteaza intr-un substrat alcatuit din turba si nisip care se depoziteaza intr-un spatiu cu o temperatura situata intre 15-20°C si cu umiditate atmosferica ridicata.  Inradacinarea in conditii optime, dureaza intre 6-8 saptamani

Articole din aceeași categorie