e-gradinarit.ro
Campanula

Campanula

Campanula

Descriere: Campanula sau clopotelul italian, este o planta erbacee perena, cu tulpini agatatoare sau taratoare, originara din nordul Italiei. Tulpinile sunt usor lemnificate la baza, au multe ramificatii si pot avea lungimi diferite in functie de varietate: de la cativa centimetri specific varietatilor pitice, pana la 60 cm. Lastarii Campanulei, contin un latex lipicios, neotravitor. Frunzele sunt de culoare verde-albastrui, asezate altern, avand forma ovala cu marginile dintate. Florile au forma unor clopotei larg deschisi de culoare albastra sau alba si apar din luna aprilie pana in august.

Ingrijire: Campanula prefera amplasarea intr-un loc cu temperatura moderata (maxim 20ºC), bine  aerisit, insorit, dar ferit de curentii de aer sau bataia directa a soarelui. Vara planta poate fi tinuta in aer liber, pe durata iernii se va tine intr-o incapere racoroasa ferita de inghet. In perioada de vegetatie se uda cu regularitate fara a lasa pamantul sa se usuce intre udari, pe durata iernii udarile vor fi reduse pentru a asigura plantei repausul de care are nevoie pentru o crestere frumoasa anul urmator.
Substratul de cultura al Campanulei trebuie sa fie alcatuit dintr-un amestec de mranita, pamant de frunze si pamant de gradina, capabil sa asigure un drenaj bun al apei. Fertilizarea se poate face pe durata verii, de doua ori pe luna cu ingrasamant solubil pentru plante cu flori.  Pentru stimularea ramificarii, primavara se pot efectua taieri ale tulpinilor. Florile ofilite trebuie indepartate cu regularitate pentru a prelungi perioada de inflorire. Odata la 3-4 ani este necesara divizarea si transplantarea. Excesul apei in sol poate determina putrezirea radacinilor. Temperaturile ridicate si aerul uscat favorizeaza atacul paianjenului rosu, care poate duce la distrugerea plantei.
Cele mai raspandite specii de campanula sunt: Campanula carpatica, Campanula isophylla, Campanula latifolia, Campanula tomentosa, Campanula fragilis, Campanula poscharskayana si Campanula vidalii.

campanula 2  campanula 3

Inmultire: Se poate realiza primavara prin divizarea tufelor sau toamna prin butasi de 7-10 cm prelevati din varfurile de tulpina. Campanula se poate inmulti si prin seminte, semanate in minisere in luna martie sau direct in gradina incepand cu luna aprilie.

Articole din aceeași categorie