e-gradinarit.ro
Ciperus

Ciperus


Ciperus, palmierul pitic sau papirusul

Descriere: Ciperusul este o planta erbacee perena, cu crestere sub forma unei tufe largi, alcatuita din numeroase tulpini inalte de 50-100 cm. Aceasta planta decorativa populeaza mlastinile din regiunile tropicale, subtropicale ale lumii. Tulpinile sunt nude iar in varf poarta un smoc de frunze liniare, de culoare verde, dispuse sub forma unei umbrele. Florile apar in varful smocului de frunze dar nu prezinta importanta decorativa.
Cele mai cunoscute specii de Ciperus sunt: Ciperus alternifolius, Ciperus albostriatus, Ciperus diffusus, Ciperus papyrus.

Ingrijire: Locul de amplasare trebuie sa fie luminos pana la semi-umbrit, dar ferit de bataia directa a soarelui. Aceasta planta necesita foarte multa apa, pamantul trebuie sa fie in permanenta umed. Pe durata verii, daca temperaturile sunt foarte ridicate puteti lasa apa sa balteasca in farfuria ghiveciului. Daca umiditatea atmosferica este scazuta, este necesara pulverizarea cu apa a frunzelor. Iarna udarile se reduc. Din aprilie si pana in august se poate fertiliza slab, o data la 2 saptamani. Pentru a stimula dezvoltarea plantei, primavara este necesara taierea tulpinilor imbatranite sau uscate. Daca este necesar se poate transplanta la inceputul primaverii.

cyperus 2  cyperus 3

Inmultire: Primavara, prin separarea tufei in momentul transplantarii sau prin butasi de tulpina cu umbrele de frunze in varf. Frunzele din varful butasilor se taie la jumatate din lungimea initiala dupa care butasul se pune la inradacinat cu umbrela de frunze in jos, intr-un pahar cu apa sau in nisip foarte umed. Dupa 2-3 saptamani cand radacinile sunt suficient de mari, butasii se pot planta in ghivece.

Articole din aceeași categorie