e-gradinarit.ro
Columnea

Columnea

Columnea

Descriere: Columnea este o planta cu tulpini agatatoare si frunze permanent verzi, originara din padurile tropicale ale Americii Centrale. Aceasta creste pe copaci, agatandu-se de acestia cu ajutorul unor radacini provizorii care apar de-a lungul tulpinilor. Frunzele sunt ovale, de culoare verde inchis, stralucitoare, asezate opus de-a lungul tulpinilor. Infloreste primavara devreme, florile care apar la axila frunzelor, au forma tubulara iar culoarea acestora poate varia in functie de soi de la rosu pana la portocaliu. Datorita formei florilor, Columnea este denumita popular „Pestisorul auriu”.
Cele mai cunoscute specii de columnea sunt: Columnea gloriosa, Columnea banksii, Columnea microphylla, Columnea magnifica si Columena flexiflora.

Ingrijire: Fiind o planta originara din paduri tropicale, Columnea are nevoie de caldura si umiditate multa. Se tine intr-un loc luminos, la temperatura camerei, ferita de curent si bataia directa a soarelui. Din decembrie si pana in ianuarie, are nevoie de un repaus vegetativ la 15-16°C pentru a stimula producerea de flori la inceputul primaverii. Atentie insa, scaderea temperaturii sub 15°C va determina ofilirea plantei.
Speciile din genul Columnea se preteaza pentru cultivare in ghivece suspendate, astfel incat tulpinile cazatoare sa se poata dezvolta liber. Substratul de plantare trebuie sa asigure un drenaj bun si poate fi compus din pamant de frunze, turba si nisip
Pe timpul verii planta trebuie udata cu regularitate (2 ori pe saptamana), pe durata iernii frecventa udarilor va fi redusa (odata la 2 saptamani). In perioada de vegetatie, in apa de udat se poate adauga un ingrasamant pentru plante cu flori, odata la 2 saptamani.Dupa trecerea perioadei de inflorire, planta se poate tunde si transplanta .

columnea 2  columnea 3

Inmultire: Primavara, prin butasi de tulpina cu 3 perechi de frunze care se pun la inradacinat intr-un amestec de turba si nisip.

Articole din aceeași categorie