e-gradinarit.ro
Fatsia

Fatsia

Fatsia sau Aralia japoneza (Fatsia japonica)

Descriere: Fatsia este o aralie originara din Japonia, cu aspect de arbust, cu tulpina dreapta, inalta de pana la 1-1,5 metri. Odata cu trecerea timpului, tulpina devine lemnoasa si noduroasa. Frunzele sunt lucioase, adanc crestate, cu 7 lobi ascutiti, de culoare verde inchis pe partea superioara, mai deschise pe partea inferioara. Florile apar toamna si sunt mici, albe, grupate in umbele terminale. In zonele cu clima temperata, fatsia poate fi plantata si in exterior.

Ingrijire: Fatsia prefera amplasarea intr-un loc luminos sau chiar umbrit, ferit de bataia directa a soarelui si cu temperaturi nu foarte ridicate (medie de 10-15°C). Temperaturile de peste 20°C determina alungirea tulpinii, uscarea si caderea frunzelor. Pe durata iernii, suporta temperaturi minime de pana la 4-7°C, dar trebuie ferita de inghet. Vara se va uda abundent, iarna mai rar. Pe durata perioadelor calde si uscate, este necesara pulverizarea cu apa a frunzelor. Solul trebuie sa fie bogat in elemente nutritive si drenabil.
Din primavara si pana in toamna, se poate o data la 2 saptamani cu un ingrasamant lichid pentru plante cu frunze verzi, adaugat in apa pentru udare. Pentru mentinerea unui format compact, primavara se pot taia varfurile ramurilor pana se obtine forma si dimeniunea dorita.
Transplantarea se poate face primavara, doar in cazul in care radacinile au umplut ghiveciul.

fatsia2  fatsia3

Inmultire: Prin seminte si butasi de tulpina. Semintele se pun la germinat iarna, iar primavara dupa rasarire, se transplanteaza rasadurile in ghivece separate. Pentru a doua metoda de inmultire, la inceputul primaverii sau la sfarsitul verii, prelevati butasi nelignificati, cu o lungime de aproximativ 10 cm. Indepartati frunzele de la baza butasilor si plantati butasii intr-un amestec de turba si nisip. Recipientii in care ati plantat butasii se vor pastra in mini-sere sau vor fi acoperiti cu folie de plastic, pentru a mentine umezeala.

Articole din aceeași categorie