e-gradinarit.ro
Gloxinia

Gloxinia

Gloxinia (Sinningia speciosa)

Descriere: Gloxinia este o planta erbacee perena, originara din padurile tropicale ale Braziliei, cu tulpina florala scurta, groasa si carnoasa. Frunzele sunt groase, paroase, au forma ovala cu margini dintate si ondulate, de culoare verde inchis. Florile sunt bicolore, matasoase, cu forma de trompeta indreptata in sus. Culorile acestora variaza in functie de soi de la alb, galben, rosu pana la violet. Planta infloreste din martie pana in august.

Ingrijire: Gloxinia se amplaseaza intr-un loc luminos, dar ferita de razele directe ale soarelui si de curentii de aer. Temperatura optima pentru dezvoltarea Gloxiniei este de aproximativ 20 °C. Vara se uda abundent, chiar si de doua ori pe saptamana. Udarea trebuie facuta prin turnarea apei in tavita ghiveciului. Evitati stropirea cu apa a frunzelor si a florilor, deoarece provoaca aparitia de pete inestetice. Substratul trebuie sa fie alcatuit dintr-un amestec de pamant de frunze, nisip si turba. Pe durata perioadei de vegetatie se poate fertiliza o data la 2 saptamani, cu un ingrasamant pentru plante cu flori.
La sfarsitul lui septembrie, dupa ce florile s-au trecut iar frunzele incep sa se usuce, pamantul din ghiveci nu se mai uda pentru a permite bulbului sa aiba 2-4 luni de repaus vegetativ. La inceputul primaverii, cand bulbul da primele semne de vegetatie, se scoate din pamantul vechi si se transplanteaza in sol nou.

gloxinia 2  gloxinia 3

Inmultire: Prin seminte, butasi de frunza si despartirea bulbilor. Pentru inmultirea prin seminte, semanarea se face primavara devreme, intr-un substrat format din turba, pamant de furnze si nisip, la o temperatura de 20-22°C. Dupa rasarire plantutele se vor repica in ghivece separate.
Inmultirea prin butasi de frunza se poate face incepand cu sfarsitul lunii aprilie si pana mai tarziu in vara. Dintre frunzele mature se aleg cateva si se taie cu un petiol de aprox. 1 cm lungime. Uletrior acestea se pun la inradacinat in nisip usor umed, la temperatura de 22-24°C. Dupa aproximativ o luna, in capatul petiolului va incepe sa se formeze un nou bulb.
Pentru cea de-a treia metoda de inmultire, se selectioneaza bulbii care au dezvoltat mai multi muguri si se sectioneaza astfel incat fiecare sectiune sa aiba cel putin un mugire. Pentru a preveni imbolnavirea portiunilor sectionate, acestea se pot trata cu fungicide. Ulterior sectiunile se planteaza in ghivece cu un ameste de nisip si turba.

Articole din aceeași categorie