e-gradinarit.ro
Urzicuta

Urzicuta

Urzicuta (Coleus blumei)

Descriere: Este o planta de origine tropicala inrudita cu urzica. Valoarea ei decorativa este data de frunzele sale in forma de inima, cu marginie dintate, cu desene si culori diverse.  Culorile frunzelor variaza de la alb, galben, portocaliu, verde, rosu pana la violet inchis, dispuse in zone concentrice. Florile sunt neinsemnate din punct de vedere decorativ si este bine sa fie indepartate cat sunt inca muguri pentru a favoriza dezvoltarea frunzisului.

Ingrijire: Urzicuta trebuie amplasata intr-un loc luminos, deoarece la prea putina lumina frunzele isi pierd culorile aprinse si se inverzesc. Pe durata verii frunzele trebuie protejate de razele directe ale soarelui, deoarece pot produce arsuri. Vara temperatura optima se situeaza intre 15-20°C, iarna nu trebuie sa scada sub 13°C. Se uda moderat, atat cat sa nu se usuce pamantul de la suprafata ghiveciului, dar evitati sa lasati apa sa baltesca la radacina intrucat aceasta poate putrezi. Substratul trebuie sa asigure un drenaj foarte bun. Deoarece ii place umiditatea atmosferica ridicata, ghiveciul urzicutei se poate aseza pe un strat de pietris umed. Pentru a evita aparitia de pete inestetice, nu pulverizati frunzele cu apa.
In perioada de crestere se aplica o data la doua saptamani un ingrasamant fara calcar. Necesita tunderea periodica a varfurilor tulpinii si a lujerilor fara frunze pentru a stimula o ramificare bogata. Se poate transpanta primavara, dupa efectuarea unei taieri a varfurilor.

urzicuta 2  urzicuta 3

Inmultire: Inmultirea se poate face prin seminte primavara devreme (februarie-martie), sau prin butasi de tulpina pe durata verii, pusi la inradacinat in nisip umed.

Articole din aceeași categorie