e-gradinarit.ro
Violeta persana

Violeta persana

Violeta persana (Exacum affine)

Descriere: Violeta persana este o planta erbacee bienala, cu diametrul de circa 20-40 cm, puternic ramificata de la baza. Frunzele sunt simple, au forma ovala si culoare verde stralucitor. Florile sale numeroase, mici, de culoare alba, lila sau roz, au un miros placut. Violeta infloreste abundent pe toata durata verii

Ingrijire: Violetele persane prefera locurile calduroase, ferite de curentii de aer, luminoase dar ferite de razele directe ale soarelui. Udarea se face cu regularitate, atat cat pamantul sa fie in permanenta reavan. Pe durata verii frunzele se pot pulveriza cu apa fara calcar. Apa nu trebuie sa balteasca, deoarece determina putrezirea radacinilor. Substratul trebuie sa fie unul nisipos cu un drenaj bun. Pe durata perioadei de vegetatie se poate fertiliza, o data la 2 saptamani cu un ingrasamnat lichid pentru plante cu flori. Pentru a stimula inflorirea, este bine sa indepartati florile care s-au trecut. Dupa ce inflorirea s-a incheiat, udarile se diminueaza si se amplaseaza ghiveciul intr-un spatiu cu temperatura mai scazuta (aprox. 15°C). Pentru a avea o tufa frumos ramificata, este necesara taierea varfurilor. Daca se doreste sa se cultive si in al doilea an, se transplanteaza primavara.

violeta persana 2  violeta persana 3

Inmultire: Inmultirea violetei persane se poate realiza din butasi de tulpina sau din seminte. Butasii se pun la inradacinat primavara, in pahare cu apa sau intr-un amestec de nisip si turba mentinut in permanenta umed. Insamantarea se poate face toamna, situatie in care planta va inflori din primavara sau primavara, situatie in care planta va inflori vara. In ambele cazuri, semintele se vor acopri cu un strat subtire de pamant, deoarece semintele violetei persane au nevoie de lumina pentru a incolti.

Articole din aceeași categorie