e-gradinarit.ro

Durata de germinatie a semintelor de legume

Durata de germinatie a semintelor de legume

Germinatia semintelor reprezinta procesul prin care acestea initiaza un nou ciclu de dezvoltare genetica, in conditii favorabile de mediu. Pentru a germina semintele trebuie semanate, iar in urma contactului cu solul incep sa se hidrateze.

O samanta contine practic in sine toate elementele nutritive si energia necesare pentru a da viata unei noi plante. Pentru a obtine cele mai bune rezultate din seminte, este bine sa intelegem nevoile lor. In general este mai indicat sa semanati semintele putin mai tarziu fata de perioada optima, decat prea devreme.

Una dintre cauzele cele mai obisnuite ale esecurilor in cazul semanarii semintelor, este semanatul prea profund. Samanta contine hrana suficienta doar pentru o perioada de crestere limitata, iar semanatul prea adanc va consuma repede energia semintei si aceasta va muri inainte de a putea ajunge la suprafata. Ghidul de germinare prezentat mai jos este valabil in cazul unei adancimi de insamantare optime.

O alta cauza comuna a negerminarii semintelor este de udarea incorecta. Semintele au nevoie de prezenta umiditatii si a aerului in solul din jurul lor. Pastrarea unui sol prea umed inlatura aerul din sol si semintele vor putrezi rapid. Pe de alta parte, apa insuficienta determina uscarea si moartea rasadului. In cazul folosirii tavitelor pentru rasaduri, udarea acestora este bine sa se faca de la baza (turnati apa in suport) permitand apei sa se strecoare spre suprafata.

Majoritatea semintelor, vor germina desigur numai intr-o anumita gama de temperaturi. In cazul unei temperaturi prea mici semintele vor absorbi apa, dar nu vor germina si prin urmare vor putrezi. Daca temperatura este prea mare, dezvoltarea semintei este impiedicata. Din fericire, cele mai multe seminte sunt tolerante la o gama larga de temperaturi, dar este indicat sa incercati mentinerea unei temperaturi constante, situata in jurul valorilor recomandate in acest articol din categoria „Sfaturi gradinarit”.

LEGUMA

Nr. de zile necesare germinarii semintelor, in conditii optime de temperatura in sol

Ardei gras

10-14

Ardei iute

14-28

Broccoli

5-10

Castravete

5-7

Ceapa

10-14

Conopida

5-10

Dovleac

7-10

Fasole

7-10

Gulie

7-10

Mazare

7-14

Morcov

12-15

Pastarnac

14-21

Ridiche

5-7

Salata verde

7-10

Sfecla

7-14

Spanac

7-14

Telina

10-14

Tomate

6-10

Varza

7-10

Varza de Bruxelles

7-10

Vanata

10-14

Articole din aceeași categorie