e-gradinarit.ro

Principalele lucrari de ingrijire la culturile de legume

Principalele lucrari de ingrijire la culturile de legume

In perioada de vegetatie, culturile de legume necesita efectuarea unor lucrari de ingrijire pentru a mentine terenul afanat, lipsit de buruieni, suficient irigat si fertilizat. Foarte importante sunt si lucrarile „in verde”, realizate direct asupra plantelor. In cele ce urmeaza, veti gasi descrierea principalelor lucrari care se realizeaza in vederea asigurarii unor conditii optime de dezvoltare a legumelor.

Distrugerea crustei se poate realiza cu unelte de mana (sapa, sapaliga, scormonitor,afanator, etc.) sau cu mijloace mecanizate (prasitoare, freze, sapa rotativa, etc.). Crusta se formeaza frecventa datorita udarilor aplicate sau a precipitatiilor. Pentru distrugerea crustei, solul se lucreaza la adancimea de 3-4 cm , cand solul este reavan (nu umed) si nu se lipeste de uneltele de lucru.Distrugerea crustei mareste capacitatea de drenare si permite o buna aerisire a solului.

Plivitul presupune indeparatrea buruienilor, cu mana sau cu ajutorul unei scafe pentru buruieni. Plivitul se practica in zonele unde nu se poate utiliza sapa sau alte unelte de dimensiuni mai mari. Este recomandat ca aceasta operatie sa se realizeze in momentul in care pamantul este umed (dupa ploaie sau udare), pentru a putea smulge buruienile cu radacina cu tot.

Prasitul are ca scop distrugerea buruienilor, spargerea crustei formate dupa udare sau ploi si mentinerea unui strat afanat la suprafata solului. Aceasta lucrare se aplica de mai multe ori in cursul perioadei de vegetatie a legumelor. Se poate realiza cu ajutorul uneltelor de mana sau cu mijloace mecanziate.

Erbicidarea se poate realiza pentru culturile de legume imburuienate frecvent sau pentru cele care se intind pe suprafete mari de teren. Buruienile constituie un concurent important al plantelor, in procesul de asimilare a apei si a substantelor organice din sol.

Musuroirease executa cu sapa si consta in acoperirea bazei tulpinii cu pamant afanat. Scopurile principale ale realizarii operatiei de musuroire sunt: protejarea plantei impotriva frigului, sustinerea tulpinii, dezvoltarea sistemului radicular prin emiterea unor radacini adventive pe tulpina.

Fertilizareareprezinta aplicarea in culturile de legume a ingrasamintelor organice si minerale, in vederea asigurarii elementelor nutritive necesare dezvoltarii plantelor. Fertilizarea se poate face pe toata perioada de vegetatie a legumelor, dar trebuie tinut cont de faptul ca o fertilizare in exces poate sa determine scaderea calitativa a productiei.

Irigarea.Datorita faptului ca precipitatiile nu sunt repartizate uniform si nu corespund cu perioadele cand plantele au cerinte mari fata de apa, cantitatea de apa care nu poate fi obtinuta din natura sub forma de ploaie trebuie inlocuita prin irigare. Perioda potrivita pentru irigare este dimineata devreme sau spre seara. Pentru a nu favoriza aparitia bolilor, seara trebuie evitata stropirea cu apa a frunzelor.

Sustinerea plantelorcu ajutorul aracilor sau a spalierilor, este necesara la culturile cu tulpina ierboasa sau semilemnoasa, care nu-si mentin singure tulpina in pozitie verticala.

Completarea golurilorse realizeaza in special la culturile infiintate prin plantarea de rasaduri si mai rar la cele infiintate prin semanat direct. Completarea golurilor se realizeaza imediat dupa ce apar, cu rasad din acelasi soi (mentinut ca rezerva) sau cu seminte de acelasi fel.

Raritulse aplica culturilor infiintate prin semanat direct si in care plantele sunt prea dese. Raritul se efectueaza prin smulgerea plantelor mai putin dezvoltate, astfel incat sa ramana distante uniforme intre plantele pastrate in cultura.

Carnitulconsta in ruperea varfului de crestere al tulpinii, la 2-3 frunze deasupra ultimului ciorchine de fructe. Aceasta lucrare se executa in special la culturile de tomate si are drept scop oprirea cresterii vegetative si maturarea mai rapida a fructelor.

Copilitulreprezinta operatia de indepartare a lastarilor care cresc la subsuoara frunzelor (copili), in scopul dezvoltarii mai viguroase a tulpinii principale. Se aplica in special culturilor de tomate.

Defolierea presupune indeparatarea frunzelor de la baza tulpinii. Aceasta operatie se practica in culturile de tomate, castraveti si vinete. Scopurile pentru care se realizeaza defolierea sunt: indepartarea frunzelor bolnave sau imbatranite de la baza tulpinii, asigurarea unei aerisiri mai bune la nivelul solului, coacerea mai rapida a fructelor prin paturnderea mai buna a radiatiilor solare la fructe.

Combaterea bolilor si a daunatorilorse realizeaza cu ajutorul fungicidelor si a pesticidelor, ori de cate ori se observa ca plantele sunt bolnave sau sunt atacate de daunatori. Bolile si daunatorii pot produce pagube insemnate din punct de vedere calitativ si cantitativ asupra culturilor de legume.

Articole din aceeași categorie